Skip to main content
Theme
Aletta Jacobs Lezing
Nederlands
Time
20:00
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
9712 CP Groningen
Netherlands

Tickets
€ 3,- / gratis voor studenten en SG-kortingspashouders

Vrouwen naar de top! Maar welke?

Claire Boonstra, coreferent Janka Stoker

We hebben onze mond vol van het begeleiden van zoveel mogelijk vrouwen naar 'de top'. Tegen getalenteerde mensen zeggen we "die komt er wel". Maar wat is 'de top'? Wat is 'er'?
Dit denken impliceert een hiërarchische, verticaal georganiseerde maatschappij. Maar de wereld is snel aan het veranderen. Een hiërarchie is niet meer nodig om kennis en informatie over te dragen - in het digitale tijdperk is alles en iedereen met elkaar verbonden. Groei, innovatie en impact komt meer en meer van plat georganiseerde, organische netwerken waarin mensen elkaar vinden op basis van unieke persoonlijkheden, talenten en ervaring. 

Opvoeding, onderwijs, ontwikkeling en organisatie zijn veelal nog gericht op de oude, hiërarchische indeling. Terwijl we inmiddels in een wereld leven waarin juist platte organisaties met een goede mix van vrouwelijke en mannelijke kwaliteiten succesvol zijn. Het denken in tegenstellingen tussen mannen en vrouwen past niet meer in deze nieuwe wereld. Net zo min als beleid dat erop is gericht om meer vrouwen aan de top te krijgen.
Claire Boonstra deelt in haar Aletta Jacobs-lezing haar ervaringen als ingenieur, zakenvouw en tech-ondernemer. Ze wil het onderwijssysteem in beweging brengen, zodat we voorbereid zijn op de wereld van morgen.

Claire Boonstra studeerde civiele techniek aan de TU Delft. Ze werkte in het corporate bedrijfsleven (KPN, Unilever), was mede-oprichter van Layar, en is nu initiatiefnemer van Operation Education, een beweging die de ontwikkeling van het onderwijssysteem wil versnellen. Sinds 2012 is zij Young Global Leader van het World Economic Forum, in 2011 was ze Online Mediavrouw van het jaar en Rising Talent van het Women’s Forum for the Society and Economy.
Janka Stoker is hoogleraar Leiderschap en organisatieverandering aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG en vice-decaan van haar faculteit. Zij deed onder andere onderzoek naar de relatie tussen gender en leiderschap.

Aletta Jacobs en de Aletta Jacobs Lezing
In 1871 werd Aletta Jacobs (1854-1929) als eerste vrouwelijke student toegelaten tot de Groningse universiteit. Zij studeerde geneeskunde en promoveerde op 8 maart 1879. Sinds 1982 organiseert Studium Generale Groningen de Aletta Jacobs Lezing als eerbetoon aan haar persoon en werk.

Also in this series

See also

Eelko Hooijmaaijers
Nederlands

Islam en democratie hebben een ingewikkelde relatie, zoals de recente politieke ontwikkelingen in Iran en Turkije laten zien.

Placeholder
Kunst & Geschiedenis | Trends | Werking
Nederlands

Het woord ‘drugs’ roept direct allerlei reacties op en is altijd goed voor verhitte discussies.