Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Locatie

Groninger Forum
Hereplein 73
Groningen
Nederland

Tickets
Vanaf een half uur voor aanvang gratis bij de kassa van het Groninger Forum

Waarom zijn er nog linkshandigen?

Femke Kramer in gesprek met Ton Groothuis en Reint Geuze

Linkshandige mensen zijn creatiever. Tenminste, dat hoor je vaak, maar is dat ook zo? Bekende kunstenaars zoals Rembrandt, Leonardo Da Vinci en M.C. Escher waren linkshandig, maar er zijn nog veel meer rechtshandige kunstenaars. Opvallend is wel dat slechts 10 procent van de bevolking linkshandig is. Een flinke minderheid dus.

Niet zo vreemd misschien; linkshandigen hebben vaker allergieën, ongevallen, dyslexie en problemen bij de geboorte. Maar gelukkig is het niet allemaal misère en zouden linkshandigen weer voordeel hebben bij duelsporten. Genoeg mythes en aannames, dachten gedragsbioloog Ton Groothuis en neuropsycholoog Reint Geuze. Het is tijd voor een grootschalig onderzoek om erachter te komen hoe het echt zit. Meer dan 30.000 Nederlanders deden mee aan online testjes en vragenlijsten om antwoord te vinden op de vraag waarom linkshandigheid relatief zeldzaam is, maar in de loop van de evolutie toch is blijven bestaan. Weten we nou echt waarom er nog linkshandigen zijn en wat het voordeel van linkshandigheid is?

Femke Kramer gaat in gesprek met Ton Groothuis, hoogleraar gedragsbiologie, en Reint Geuze, universitair hoofddocent Klinische & Ontwikkelingsneuropsychologie, die gezamenlijk een grootschalig publieksonderzoek hebben uitgevoerd naar links- en rechtshandigheid en de relatie met creativiteit, gezondheid en verbaal en fysiek geweld.

Ook in deze serie

Zie ook

Merlin Donald
Brain and Culture
English

For century’s philosophers, scientists and lay people alike have assumed consciousness to be the most distinctive feature of human nature.

Placeholder
Kees van Overveld, Emiel Lensen
Lezing en goochelshow over kijken
Nederlands

De zichtbare werkelijkheid lijkt onontkoombaar en vanzelfsprekend.

Whee Ky Ma
Hoe ons brein visuele signalen interpreteert
Nederlands

Onze hersenen gebruiken een slimme strategie die gebaseerd is op waarschijnlijkheid om onzekere zintuiglijke informatie op de best mogelijke manier te interpreteren.