Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Locatie

DOT
Vrydemalaan 2
Groningen
Nederland

Tickets
€5,-

Wat we van het weer verwachten

Peter Kuipers Munneke

De kwaliteit van de weersvoorspellingen is enorm verbeterd. Wist je 40 jaar geleden nog niet of het de volgende dag zou regenen, tegenwoordig plannen we onze buitenactiviteiten bijna een week vooruit.

De stille revolutie van de weersverwachting is toe te schrijven aan veel meer rekenkracht van supercomputers. Ook gebruiken we steeds slimmere rekentechnieken en hebben we dankzij satellieten eindeloos veel waarnemingen. Toch laat de weersverwachting ons voor het gevoel nog steeds regelmatig in de steek. Dat komt vooral doordat we steeds meer van de meteorologie verwachten. We willen op het uur en de kilometer weten wanneer het regent. Maar beloven weerapps niet meer dan ze kunnen waarmaken? Waarom werkt een regenradar, ondanks alle mooie vormgeving, vooral in de zomermaanden helemaal niet zo goed? En die 14-daagse verwachting, moeten we die niet met een heel grote korrel zout nemen? Hoe werken weersvoorspellingen en welke accuraatheid mogen we verwachten?

Peter Kuipers Munneke presenteert NOS-weerberichten op internet, radio en televisie. Hij studeerde natuurkunde aan de Rijkuniversiteit Groningen en ontdekte daar zijn interesse voor de fysica van het weer en klimaat. Sinds 2005 werkt hij als polair meteoroloog aan de Universiteit van Utrecht. Zijn onderzoek richt zich onder meer op de invloed van klimaatverandering op het smelten van de ijskappen in Groenland en Antarctica.

Studium Generale organiseert deze lezing in samenwerking met Kapteyn Astronomical Institute, CIT (Centre for Information Technology), DOT Groningen en DOT Live Planetarium.

Zie ook

Placeholder
Prof. Laura Mulvey – interviewed by Eric de Kuyper
Death, Photo and Film. Voyeurism at the beginning of the 21st century
English

In an interview with writer and film expert Eric de Kuyper, Laura Mulvey will go into the meaning and development of film in the era of new media.

Placeholder
Een avond over Nationale Volksliederen
Nederlands

Wij Nederlanders hebben niet zo veel met ons volkslied. De tekst is raadselachtig, de muziek in onze oren te pompeus.