Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Tijd
20:00
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€ 3,- / gratis voor studenten en SG-kortingspashouders

Zijn wij onze darmen?

Jop de Vrieze

Nadat we een paar jaar geleden gewend waren geraakt aan het idee 'wij zijn ons brein', klinkt er nu iets anders door: wij zijn onze darmen. Maar is dit wel zo?
2014 was het jaar waarin de darmen op de kaart werden gezet. Wist Midas Dekkers met De kleine verlossing de tongen al los te maken over poep en bacteriën, toen het boek De mooie voedselmachine. De charme van darmen van de Duitse geneeskundestudente Giulia Enders verscheen was de hype pas echt compleet. De darmen en de bacteriën die daar leven hebben niet alleen een grote invloed op onze spijsvertering, maar ook op onze stofwisseling, ons immuunsysteem en, wat Enders betreft het meest intrigerend: onze hersenen. Nadat we een paar jaar geleden gewend waren geraakt aan het idee 'wij zijn ons brein', klinkt er nu iets anders door: wij zijn onze darmen. Maar is dit wel zo? Jop de Vrieze, auteur van het kritische en realistische darmenboek Allemaal Beestjes, gaat op basis van de meest overtuigende en recente wetenschappelijke onderzoeken in op de vraag hoeveel invloed onze bacteriën nu écht op ons hebben.

Jop de Vrieze is wetenschapsjournalist en werkt o.a. voor NRC Handelsblad, de Volkskrant en Science. Zijn boek Allemaal beestjes. Hoe bacteriën ons gezond houden (2014) is volgens de New Scientist (editie NL) het beste populairwetenschappelijke boek van 2014.

Ook in deze serie

Zie ook

Gravity, Information and the Dark Universe
Erik Verlinde
English

Are we standing on the brink of a new scientific revolution that will radically change our views on the very nature of space, time and gravity?