Skip to main content
Nederlands

Zijn wij racistisch?

Drie mini-lezingen en discussie
Mmv. Jef de Jager, Barteld Kooi en Zihni Ozdil, debat olv. Ali Al-Jaberi

De afgelopen tijd werd Nederland drie keer beschuldigd van racisme. De reacties op deze beschuldigingen varieerden van schouderophalen tot racistische kreten en beledigingen, die in het Zwarte Piet-debat richting tegenstanders werden geslingerd. Is Nederland racistisch?

Nederlanders staan over de hele wereld bekend om hun tolerantie. Hier leven religies vreedzaam samen, mogen homo’s gewoon trouwen, en mag iedereen zeggen en schrijven wat hij of zij denkt. Maar er is ook kritiek op onze zo vaak geroemde tolerantie. De afgelopen tijd werd Nederland drie keer beschuldigd van racisme. De Raad van Europa en de Nationale Ombudsman vinden dat Nederland discrimineert op de arbeidsmarkt en dat Den Haag meer tegen structureel racisme moet doen. Amnesty International constateerde dat de politie raciaal profileert bij aanhoudingen. En de Verenigde Naties mengde zich in het Zwarte Piet-debat, dat ieder najaar weer losbarst tussen mensen die hun volkseigen Nederlandse tradities willen behouden en zij die Zwarte Piet zien als een uiting van racisme. De reacties op deze beschuldigingen varieerden van hoofdschuddend schouderophalen tot racistische kreten en beledigingen, die in het Zwarte Piet-debat richting tegenstanders werden geslingerd.
Hoe tolerant zijn wij Nederlanders eigenlijk? En waarom is het zo moeilijk om in Nederland een discussie over racisme te beginnen?

Over deze vragen organiseert Studium Generale drie mini-lezingen, gevolgd door een publieksdebat. Schrijver en cultureel antropoloog Jef de Jager geeft een historisch overzicht van de Sinterklaas-traditie en de veranderende rol van Zwarte Piet; hoogleraar logica en argumentatietheorie Barteld Kooi (RUG) analyseert het Zwarte Piet-debat vanuit retorisch perspectief; en maatschappijhistoricus en publicist Zihni Özdil (Erasmus Universiteit) bespreekt het structureel racisme in Nederland en waarom dit onderwerp doorgaans ontweken wordt. Nederlands kampioen debatteren Ali al-Jaberi leidt vervolgens de discussie met het publiek.

Interessante links
Meerten Instituut - KNAW.nl: De Sinterklaastraditie
Pauw en Witteman.vara.nl: Nationale ombudsman en Zihni Özdil over racisme in Nederland
EO.nl: Minister Asscher - Nederland is niet racistisch

See also

Bruno Latour
On the Forms of Knowledge Proper to Religious Beings
English

Is it possible to describe the relation between believers and their divinities in a more nuanced way, rather than sticking to the dichotomy of ‘knowledge’ versus ‘belief’?

Placeholder
Gespreksleider: Doeko Bosscher, hoogleraar Eigentijdse Geschiedenis aan de RUG
Het Grote Amerikaanse Verkiezingsdebat
Nederlands

De epische strijd tussen de Democraten Barack Obama en Hillary Clinton om de nominatie voor presidentskandidaat vindt in Groningen een nieuw hoogtepunt.