Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat zeggen Groningse wetenschappers #3

#blijfthuis, familiezorg en corona als therapie
Nederlands

Sinds 12 maart zijn de universiteiten en hogescholen in Nederland fysiek gesloten om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Maar ze zijn zeker niet dicht! Een groot deel van het onderwijs vindt nu online plaats en ook de wetenschap staat niet stil. Ook deze week lieten Groningse wetenschappers van zich horen in de media en zetten we vijf artikelen op een rij.

Jouw keuze om thuis te blijven, kan een verschil maken tussen leven en dood
Het klinkt heel heftig en onwerkelijk, maar het is waar. Hoe beter je je aan de maatregelen houdt, hoe meer kans dat we corona onder controle krijgen. Ethicus Andreas Schmidt legt op Kennislink uit aan de hand van het consequentialisme wat de gevolgen kunnen zijn van de ogenschijnlijk kleine beslissingen die we nu maken.

Familiebanden tijdens de coronacrisis
Bewoners van verpleeghuizen kunnen geen bezoek ontvangen en ook als je in het ziekenhuis ligt is de kans groot je wordt afgesneden van fysiek contact met je familie. Mensen sterven soms zonder dat hun dierbaren afscheid hebben kunnen nemen. Mensen zien door de coronacrisis nu het belang van de rol van familie in de zorg. Dat zegt Marie Louise Luttik, Lector Familiezorg aan de Hanzehogeschool op Science Guide.

Plotseling luistert heel Nederland naar de overheid
‘Er was verbluffend weinig voor nodig om een heel land zich anders te laten gedragen’ zei gedragspsycholoog Tom Postmes bij RTV Noord. Blijven we na de crisis onze handen wassen? Houden we nog lang afstand? Gaan we ooit weer handen schudden? En houden we het wel lang genoeg vol? Bij NDC Mediagroep was hij te gast voor een liveblog, waarbij mensen vragen konden insturen. Hij stelt daarin bovendien dat mensen in het aardbevingsgebied een dubbele klap krijgen door de stress rondom het virus.

Door de coronacrisis leren we dat economische veerkracht belangrijker is dan groei
Dat hopen Harry Garretsen, Elmer Sterken en Laurens Sloot van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Ze beschrijven verschillende mogelijke economische scenario's in het Financieel Dagblad.

Coronavirus als therapie
Neuropsycholoog Erik Matser vraagt zich tenslotte in het Dagblad van het Noorden af wat er terecht komt van de hoop die mensen hebben op een betere wereld na corona. Is het coronavirus een vorm van therapie?

06-04-2020

Zie ook

Met o.a. een economische meltdown en waarom jongeren niet luisteren...
Nederlands

Sinds 12 maart zijn de universiteiten en hogescholen in Nederland fysiek gesloten om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Maar ze zijn zeker niet dicht!

Let's get together online

Tijdens de uitbraak van het coronavirus vermijden we niet alleen groepsactiviteiten, maar hebben we ook weinig contact met vrienden en familie.