Skip to main content

Wat zeggen Groningse wetenschappers #7

Over thuiswerken, terrassen en eenzaamheid
Nederlands

Sinds 12 maart zijn de universiteiten en hogescholen in Nederland fysiek gesloten om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Maar ze zijn zeker niet dicht! Een groot deel van het onderwijs vindt nu online plaats en ook de wetenschap staat niet stil. Ook deze week lieten Groningse wetenschappers van zich horen in de media en zetten we vijf artikelen op een rij.

Eenzaamheid onder alleenstaande jongeren
Er is in de media veel aandacht voor eenzame ouderen die nu geen bezoek kunnen ontvangen, maar ook onder jongeren is eenzaamheid een probleem tijdens de coronacrisis. Dat melden het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen na onderzoek.

Het kan op dag 1 al feest worden op het terras
Massapsycholoog Hans van der Sande waarschuwt in het Dagblad van het Noorden dat het niet te handhaven valt als we allemaal tegelijk een terrasje pikken zodra het weer mag. Hoe kunnen we dat voorkomen?

UMCG doet intern onderzoek naar herstart scholen
Vanaf vandaag gaan basisschoolleerlingen weer naar school,  ook al is het nog steeds niet helemaal duidelijk welke rol kinderen spelen bij de besmetting met het coronavirus. Daarom start het UMCG een intern onderzoek onder medewerkers met schoolgaande kinderen, zo meldt RTV Noord.

Veel Nederlanders werken thuis langer door
Vier op de tien Nederlanders die thuiswerken vanwege de coronacrisis werken thuis langer door dan op kantoor. Dat meldt LinkedIn op basis van een onderzoek onder meer dan duizend thuiswerkende professionals in Nederland. Universiteit docent organisatiepsychologie Kiki de Jonge legt uit welke factoren invloed hebben op succesvol thuiswerken.

Viroloog Bert Niesters overtuigd van nieuwe stijging besmettingen
De versoepelingen die premier Mark Rutte heeft aangekondigd, gaan veel verder dan Bert Niesters had verwacht. De viroloog van het UMCG stelt in het Dagblad van het Noorden dat het aantal besmettingen zeker weer gaat stijgen, waarschijnlijk vanaf de derde week van juni. ,,Maar we kunnen mensen ook niet anderhalf jaar binnenhouden.”

11-05-2020

See also