Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€3,- / gratis op vertoon studenten- of SG-kortingspas

100 jaar zwaartekracht volgens einstein

Eric Bergshoeff

Onder welke omstandigheden ontwikkelde Einstein zijn algemene relativiteitstheorie van de zwaartekracht? 
Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat Einstein de laatste hand legde aan zijn beroemde algemene relativiteitstheorie van de zwaartekracht. Vier jaar later zou Eddington met zijn veelbesproken expeditie naar het eilandje  Principe voor de westkust van Afrika de theorie van Einstein experimenteel bevestigen. De New York Times kreeg er lucht van en schreef: “Einstein theory triumphs. “ De rest is geschiedenis. Van de ene op de andere dag werd Einstein het icoon van de wetenschap zoals we hem nu kennen. Minder bekend is onder welke moeilijke omstandigheden Einstein aan zijn theorie werkte. Hoe staat de theorie van Einstein er op zijn honderdste verjaardag voor: zijn de eerste barsten in de theorie gevonden of kunnen we in de komende jaren nog steeds met Einstein uit de voeten? 

Eric Bergshoeff is de Sitter hoogleraar in de Theoretische Natuurkunde. Na een aantal jaren in Boston, Trieste, CERN en Londen doorgebracht te hebben kwam hij in 1991 als KNAW Fellow aan de Universiteit van Groningen te werken.  In 2009 werd hij benoemd tot Akademie Hoogleraar. Zijn onderzoeksinteresse gaat uit naar het verenigen van Einsteins zwaartekracht met de kwantummechanica.

Ook in deze serie

Zie ook

Rien Herber, Linda Steg en Machiel Mulder
Nederlands

Wat is er wetenschappelijk bekend over schaliegas en de gevolgen van ‘fracking’? Hoe zit het eigenlijk met de kosten-baten-analyse van schaliegaswinning?

Ilja Nieuwland
What dinosaurs mean to us, and what they say about our world
English

From the moment dinosaurs were discovered in the early 19th century, they were used as a symbol of wild, uncontrollable nature; this is an image that is perpetuated until today'

Henkjan Honing, Carel ten Cate, Yuri Honing
Nederlands

Een duif kan componisten van elkaar onderscheiden, geelkuifkaketoe Snowball danst op de maat en een spreeuw kan toonladders herkennen.