Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Aletta Jacobshal
Blauwborgje 4
Nederland

Tickets
UITVERKOCHT! - €4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

De bacterie en het brein

Met livestream! - De invloed van je darmflora op de gezondheid van je hersenen
Iris Sommer en Hermie Harmsen

Heb je geen ticket kunnen bemachtigen? Volg hieronder de livestream!

Wat hebben darmbacteriën met je hersenen te maken? Die horen daar toch helemaal niet te komen? Darmbacteriën zijn niet alleen cruciaal voor onze weerstand, maar blijken ook invloed te hebben op de hersengezondheid. Een onevenwichtige darmflora verstoort het afweersysteem, maar ook de optimale hersenwerking, wat impact heeft op aandoeningen als depressie, bipolaire stoornis, Alzheimer en Parkinson. Hoogleraar psychiatrie Iris Sommer en microbioloog Hermie Harmsen leggen uit hoe een gezond voedingspatroon kan bijdragen aan gezonde darmen en een optimaal functionerend brein. Hoe kunnen we effectief onze darmgezondheid bevorderen, en welke voedingskeuzes zijn hierbij essentieel? En kun je met gezonde voeding je stressweerbaarheid verhogen en je hersenen fit houden?

Iris Sommer, psychiater en hersenwetenschapper, werkt aan het UMCG. Haar voornaamste doel is het verbeteren van de behandeling voor mensen met complexe hersenaandoeningen. Op dit moment richt haar onderzoek zich op drie belangrijke thema's: de hersen-darm as, waaronder voedingspsychiatrie, optimale zorg voor vrouwen met psychiatrische aandoeningen, en het gebruik van AI om belangrijke klinische gebeurtenissen te voorspellen. Sommer heeft verschillende populair-wetenschappelijke boeken geschreven, onder andere Haperende hersenen en Het vrouwenbrein (2020). In 2022 bracht ze het kookboek Voed je brein uit, een uitgave van de Hersenstichting, en recent verscheen haar boek De bacterie en het brein.

Hermie Harmsen is medisch microbioloog en universitair hoofddocent aan het UMCG. Zijn onderzoek richt zich op microbiële fysiologie, het menselijk microbioom en pre- en probiotica.

Na afloop is het mogelijk het boek De bacterie en het brein aan te schaffen in de stand van Van der Velde Boeken.

NB: Er is voor deze lezing zoveel belangstelling, dat we hebben besloten deze te verplaatsen naar een grotere locatie. De lezing vindt nu plaats in de Aletta Jacobshal.

 

Zie ook

Douwe Draaisma, Nelleke Noordervliet, Peter Middendorp - uitverkocht!
Nederlands

Wie gaat er over je herinneringen? Ben je zelf automatisch de hoogste autoriteit als het gaat om de betrouwbaarheid ervan?

Marie-José van Tol, Sonja Aalbers e.a.
Uitverkocht! - met livestream!
Nederlands

Voor deze editie van het Kenniscafé zijn er geen plekken meer in de zaal. Het is wel mogelijk om het programma te volgen via de livestream.