Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

de dokter is ziek

Gonny ten Haaft | Herre Kingma

Ook zieke dokters voelen zich een nummer en zijn minder mondig dan ze vooraf zouden denken.

Wanneer dokters, verpleegkundigen of zorgmanagers zelf ziek worden, gaat er een wereld voor hen open. Het is heel leerzaam en soms ook confronterend om ineens zelf afhankelijk te zijn. Tot hun teleurstelling voelen zij zich vaak een nummer, een ‘geval’. Ze missen persoonlijke betrokkenheid bij de hulpverleners die hen verzorgen. En tot hun verbazing missen zij ook iets bij zichzelf: hun mondigheid verdwijnt, omdat zij zich beroerd, angstig en onzeker voelen. Gonny ten Haaft interviewde dokters, verpleegkundigen en zorgmanagers die zelf ziek werden voor haar boek ‘Dokter is ziek’, waaronder Herre Kingma, die in 2003 voor een ernstige ziekte werd behandeld. Zij gaat in gesprek met Kingma en werpt een nieuw licht op het veelbesproken onderwerp: de patiëntgerichte gezondheidszorg.

Gonny ten Haaft is freelance zorgjournalist en redacteur/tekstschrijver bij ZonMw, organisatie voor zorgonderzoek en –innovatie. Zij is schrijfster van het boek 'Dokter is ziek, als patiënt zie je hoe zorg beter kan'.
Herre Kingma is voorzitter van de Raad van Bestuur van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente. Hij was hoogleraar klinische cardiovasculaire farmacologie en inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg

Interessante links:
Boek Dokter is ziek van Gonny ten Haaft
Wikipedia Herre Kingma
Medisch Contact Herre Kingma

Georganiseerd ism. het UMCG

Ook in deze serie

Jan Swinkels
Massamedia en beeldvorming in de gezondheidszorg
Nederlands

Wat is de invloed van beeldvorming in de media op het handelen van burgers, patiënten, zorgorganisaties en zorgprofessionals?

Zie ook