Skip to main content
Theme
Nederlands
Time
20:00
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Tickets
€3,- / gratis voor studenten en SG-kortingspashouders

Een nieuwe koers voor Turkije?

Eelko Hooijmaaijers

Het laatste jaar lijkt Turkije zich onder leiding van haar president Recep Tayyip Erdogan en zijn islamitische AK-partij te bezinnen op een nieuwe rol in het Midden-Oosten.
De interventie in de Syrische burgeroorlog, de nieuwe zelfbewuste toon naar Europa inzake de Syrische vluchtelingencrisis, het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig en de verbroken - en vervolgens weer herstelde - contacten met Israël lijken te wijzen op een meer assertieve Turkse politiek. Deze ontwikkeling valt samen met een steeds guurder wordend binnenlands politiek klimaat. De heropleving van het gewelddadige conflict met de Koerden, de arrestaties en zelfs moordaanslagen op onafhankelijke kritische journalisten en het vervreemden van Turkse partijen die voorheen bondgenoten waren vormen de achtergrond van een voorgenomen grondwetswijziging waarin de macht van Erdogan nog  aanzienlijk zal worden uitgebreid.

Hoe verhoudt de schijnbare islamisering van Turkije zich met de seculiere geschiedenis van deze republiek? Wat voor soort politicus is Erdogan? Wat betekent diens opmars voor de Turkse binnenlandse politiek en de positie van Turkije in de regio? Kan Erdogan zich ontwikkelen tot de ‘Poetin’ van de Islamitische wereld?

Eelko Hooijmaaijers is als docent verbonden aan het instituut voor Midden-Oosten Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij houdt zich vooral bezig met de recente geschiedenis en  hedendaagse ontwikkelingen in Turkije en Iran. 

Also in this series

See also

Anna Gimbrère, Ben Feringa, Cisca Wijmenga, Maaike Borst e.a.
Nederlands

Wat hebben bananen en komkommers gemeen? Waarom stinkt zweet soms wel en soms niet? Waarom zijn sommige mensen kleurenblind? En hoe is de Martinitoren gebouwd?

Marli Huijer, coreferent Trudy Dehue
Nieuw licht op seksuele vrijheid
Nederlands

Filosoof Marli Huijer bestudeert in Beminnen de ideologie van de seksuele vrijheid.

Placeholder
Cees Fasseur
lezing en gesprek
Nederlands

In de jaren vijftig van de vorige eeuw wist Greet Hofmans, een soort Jomanda avant la lettre, het Koninklijk Huis in twee kampen te splijten: Prins Bernhard en zijn dochters aan