Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21.30
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Ei, foetus, baby

Trudy Dehue en Mirjam Meek

Van de kikkerproef als zwangerschapstest, schaambeenklieving bij vastzittende kinderen, prenataal dopen met een doopspuit, tot een kloppend hartje, pretecho’s en gender reveal parties met roze of blauwe confetti; de geschiedenis van zwangerschap fascineert en verbijstert. Hoe zijn de ideeën en opvattingen over zwangerschap door de eeuwen heen veranderd? Hoe is deze kennis tot stand gekomen en wat zijn de verhalen achter de feiten? En wat is de plek van de zwangere persoon in het verhaal? Tot op de dag van vandaag staat vooral het komende kind centraal. Maar vallen de belangen van de baby automatisch samen met die van de zwangere? 

In deze derde editie van Collector’s Items gaan we aan de hand van een wasmodel van de romp van een zwangere vrouw daarover in gesprek met emeritus hoogleraar Wetenschapstheorie en Wetenschapsgeschiedenis Trudy Dehue en voormalig verloskundige en klinisch psycholoog Mirjam Meek. Host is Mariska de Bone.

Dit programma wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen en Universiteitsmuseum Groningen in samenwerking met het Centrum voor Universiteitsgeschiedenis en Wetenschapsstudies (CUW).

Bij dit programma is er de gelegenheid het boek Ei, foetus, baby. Een nieuwe geschiedenis van zwangerschap van Trudy Dehue en/of het boek De verwachting voorbij. Eerlijke verhalen uit een psychologiepraktijk voor jonge moeders van Mirjam Meek aan te schaffen.

Foto: Ciska Ackermann, Universiteitsmuseum Groningen. 

Ook in deze serie

Hedderik van Rijn, Yifan Wang and Sean Gryb
English

Are you ready to immerse yourself in the wonderful world of time? Sometimes it flies by, whilst at other moments it seems to take ages for things to end.

Zie ook