Overslaan en naar de inhoud gaan
In serie
Nederlands
Tijd
18:00

The fiction of reality

Jan Blaauw, Bart Verheij en Désirée Goubert

Iedereen heeft wel een mening, maar hoe vaak hebben we het hier eigenlijk over met elkaar? In samenwerking met Grand Theatre organiseren we een nieuwe activiteit: het Kennisdiner. Tijdens een driegangenmenu luister je naar 3 talks en ga je in gesprek met je tafelgenoten over de onderwerpen die op tafel komen. Kom uit je bubble en praat mee over een actueel thema.

In deze eerste editie is het thema The Fiction of Reality. In een tijd waarin de waarheid niet meer heilig is en feiten niet langer onze realiteit bepalen, leidt theatermaakster Sarah Moeremans ons door een avond waarop het spanningsveld tussen feit en fictie steeds scherper zichtbaar wordt. Laat je tussen de gangen door inspireren door wetenschappers Jan Blaauw, Bart Verheij en Désirée Goubert die vertellen over the fiction of reality in hun onderzoek.

Menu Kennisdiner


Talks
Jan Blaauw 
is historicus in de hedendaagse geschiedenis aan de RUG. In zijn onderzoek neemt hij het geschiedenisonderwijs van verschillende landen onder loep. Elk land kent zijn eigen versie van de geschiedenis, ook al zijn de ‘feiten’ hetzelfde. Hoe gekleurd is de kennis die wij hebben over het verleden? Kennen ook onze geschiedenisboeken censuur? Welke gebeurtenissen worden onderbelicht of zelfs helemaal weggelaten? En is het ook censuur als een boek wordt verboden omdat er te weinig in staat?

Bart Verheij, hoogleraar kunstmatige intelligentie en argumentatie, onderzoekt de mogelijkheid om het oplossen van een misdrijf systematisch aan te pakken met behulp van computermodellen, argumentatie-analyses en expertsystemen. Brengt het gebruik van informatietechnologie in de rechtszaal ons dichterbij de waarheid? Of kom je met de combinatie van harde cijfers en subjectieve verhalen het dichtste bij de werkelijkheid? Hoe los je een misdrijf op zonder het gevaar van tunnelvisie?

Désirée Goubert onderzoekt aan het UMCG de mogelijkheid om met epigenetica ons DNA te herprogrammeren. Maar in welke mate is het aanvaardbaar om de mens te blijven repareren? Is het verantwoord om mensen te 'vervolmaken' door het creëren van 'designer baby’s'? Door de snelle technologische ontwikkelingen is de maakbare mens nu geen science fiction meer, maar hoe gaan we hier als maatschappij mee om?

Kruimels, een jong cateringcollectief dat het idee van een mensa nieuw leven inblaast, verzorgt het eten.

Dit Kennisdiner is een onderdeel van het gelijknamige septemberprogramma van het Grand Theatre The Fiction of Reality. Met The Fiction of Reality zet het Grand Theatre de zaak eens flink op scherp met een aantal voorstellingen en installaties waarin de grens tussen feit en fictie zodanig is vervaagd dat je niet meer weet waar het één begint en het ander ophoudt.

Ook in deze serie

Carla Roos, Kasper Hendriks en Diederik Roest
Nederlands

De mens is een kuddedier. We vormen op allerlei manieren groepen: met vrienden, familie of landgenoten, in studentenverenigingen, sportclubs of in de kerk.

Zie ook

Science Dinner
Andreas Schmidt, Tamer Nawar and Marian Verkerk
English

Enjoy a dinner and conversation with scientists and students during Science Dinner. The menu does not only offer surprising tastes, but also thought-provoking ideas.