Skip to main content
Nederlands

Groningse Nacht van de Filosofie 2012

Een avondvullend en gevarieerd keuzeprogramma met een keur aan filosofen, denkers en wijsgeren.  

Waarom een Groningse Nacht van de Filosofie? Omdat het leuk is over dingen na te denken waar je anders niet over nadenkt. Dat kan je kijk op de wereld veranderen. Of juist niet, maar dan weet je beter waarom je vasthoudt aan je blik. Moeilijk? Soms, maar dat is niet altijd een nadeel.
Er zijn bekende namen als Bert Keizer en Coen Simon. Barbara Stok gaat haar eigen wijsgerige strips becommentariëren en is er een show van de goochelende filosoof Tilman Andris. Bovendien zijn er aanstekelijk enthousiaste vakfilosofen die de laatste ontwikkelingen niet alleen volgen maar ook vormen.

Programma Groningse Nacht van de Filosofie:
Hans Dooremalen leert u de trucs van mediums als Char. Ethici Frank Hindriks en Martin van Hees vragen zich af wat echte liefde is. Via een ethisch experiment hopen ze erachter te komen. Kampt u met zijnsvragen? Ziet u het niet meer zitten? Vlijt u neer op de ‘filosofa’ en Eite Veening, filosoof en consulent, demonstreert zijn heilzame werk. Ton Derksen zal er zijn. Hij ontrafelde met behulp van filosofisch gereedschap de zaak Lucia de B. die valselijk beschuldigd werd van meervoudige moord en doet aanbevelingen om dit soort gerechtelijke misstappen te voorkomen. Hans Harbers gaat met hem in debat omdat hij vindt dat filosofen juist uit de rechtszaal moeten blijven. Jan-Willem Romeijn en Marli Huijer spreken over de Tijd. Wouter Slob is dominee en filosoof: de ideale combinatie voor een vurige preek over de ziel. René Boomkens bespreekt de tv-serie Mad Men. Ook Katherine Gardiner (Breaking Bad), Peter Timmerman (Dexter) en Eva-Anne le Coultre (Boer zoekt vrouw) laten hun filosofische licht schijnen over hedendaagse televisie. Barteld Kooi ontrafelt hedendaagse drogredenen en Bram Esser filosofeert over de snelweg. En dit is nog maar een deel van het programma! 

De Groningse Nacht van de Filosofie wordt georganiseerd door Groninger Forum, Faculteit Wijsbegeerte (RUG), Studium Generale Groningen en Selexyz Scholtens.

Interessante links
Geïnteresserd in meer activiteiten op het gebied van filosofie in Groningen?
Zie Filosofisch Café Groningen

Georganiseerd door Groninger Forum, Faculteit Wijsbegeerte (RUG), Studium Generale Groningen en Selexyz Scholtens
buttonExtra Programma-overzicht

See also

Steve Keen, co-speaker Harry Garretsen
English

To understand where the economic crisis came from, why it hasn't gone away, and what might work to end it, you have to understand the dynamics of private debt.

Placeholder
Verrassingsprogramma over eten. (mini)lezingen, demonstratie, verhaal, recepten, hapjes, drankje
Nederlands

Warme appelbeignets, bisschopswijn, gevulde kalkoen, oliebollen en vooral handenvol pepernoten, suikergoed en marsepein.

Placeholder
Marc Chavannes, Jaap de Wilde
Democratie, besluiteloosheid en uitstelgedrag
Nederlands

Tijdens de algemene politieke beschouwingen kreeg PM Balkenende - die kampte met een vormcrisis - vooral voor de voeten geworpen dat zijn kabinet met belangrijke beslissingen ve