Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Thema
Nederlands

Linda Polman: De Crisiskaravaan

Hans van de Weerd, Joost Herman

In haar spraakmakende boek De Crisiskaravaan. Achter de schermen van een noodhulpindustrie (Uitgeverij Augustus, 2008) gunt onderzoeksjournaliste Linda Polman ons een kijkje achter de schermen van – wat zij noemt - de noodhulpindustrie.
Humanitaire hulp in crisigebieden is is de afgelopen 25 jaar big business geworden en qua financiële omvang gigantisch.

Op het eerste gezicht is noodhulp zinvol en edelmoedig. De nood in crisisgebieden en oorlogszones is vaak hoog en nietsdoen lijkt simpelweg strijdig met onze menselijke plicht. Maar lang niet altijd komt hulp goed terecht en soms zelfs is noodhulp contraproductief. Hulporganisaties zelf zijn daarover helaas vaak weinig openhartig en journalisten met kennis van zaken zijn zeldzaam.

Linda Polman stelt een fiks aantal indringende vragen. Waarom verdwijnt er zo veel geld in de oorlogskassen van strijdende partijen? Hoeveel hulpgeld is een humanitaire organisatie kwijt aan smeergeld? Waarom krijgen sommige gebieden bakken met geld en andere bijna niets? Waar houden humanitaire beginselen op ethisch te zijn? En waarom overwegen hulporganisaties nooit om zich afzijdig te houden?

Bij DwarsDiep gaat Linda Polman in discussie met twee referenten: Hans van de Weerd, directeur van Artsen zonder Grenzen, en Joost Herman, docent/onderzoeker bij de afdeling NOA van de Rijksuniversiteit Groningen. Gespreksleider is RUG-filosoof Hans Harbers.

Dwarse Boeken is een reeks debatavonden van debatcentrum DwarsDiep. Naar aanleiding van recente boekpublicaties door opiniërende publicisten, wetenschappers of politici wil DwarsDiep minstens vier keer per jaar een discussiebijeenkomst op touw zetten waarin de schrijver wordt geconfronteerd met critici en een kritisch publiek.

Ook in deze serie

Zie ook

Guus Sluiter, Marga Altena en Coen Verbraak
Nederlands

TV-programma’s en internet zijn populaire platforms voor verhalen over sterven en dood. Waarom willen mensen deze intieme verhalen delen?

Placeholder
Lennart van der Meulen, Fadime Örgü, Anna Visser, dr. Huub Wijfjes, Hans Beerekamp
Over de toekomst van de omroep
Nederlands

De Nederlandse tv-kijker is in verwarring. Wat heeft de nationale treurbuis hem of haar nog te bieden? Het voetbal is verkocht aan de commerciëlen.

Primates and Philosophers: Evolutionary Building Blocks of Morality
English

Do we have an instinct for compassion? Or are we, as is often assumed, only on earth to serve our own survival and interests?