Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Literaire helden: Dracula

Frans Willem Korsten

De Ierse schrijver Bram Stoker inspireerde met zijn Dracula (1897) grote kunstenaars als Andy Warhol, Roman Polanski en Francis Ford Coppola.

Dracula! Er is zelfs een Muppet van de figuur gemaakt, die de edele naam ‘Count von Count’ draagt en die dan ook met een Duits accent spreekt. De pop is gebaseerd op de acteur Bela Lugosi die Dracula iconisch maakte in de film uit 1931. En die film gaat weer terug op het beroemde boek uit 1897 van de Ierse auteur Bram Stoker. Grote kunstenaars als Andy Warhol, Roman Polanski, Werner Herzog en Francis Ford Coppola deden er hun ding mee. Er zijn inmiddels duizenden versies van Dracula in omloop, dusdanig dat de figuur nauwelijks nog werkelijk angst kan inboezemen. Centrale vraag aan de hand van met name filmische verbeeldingen zal zijn wat voor persoon Dracula eigenlijk is, en hoe de figuur van Dracula sinds zijn ontstaan aan het eind van de negentiende eeuw in ons economisch en individueel ‘systeem’ zit.

Frans-Willem Korsten is bijzonder hoogleraar Literatuur en samenleving aan de Erasmus school of History, Culture and Communication en verbonden aan de opleiding Film- en Literatuurwetenschap van de Universiteit Leiden. Hij maakte onder andere Lessen in literatuur, ontsloot het barokke werk van Joost van den Vondel voor een internationaal publiek, en richt zich recentelijk op de relatie tussen literatuur, recht en politiek.

Interessante links
Wikipedia Roman 'Dracula'
Dracula's homepage
Youtube:
Trailer Dracula 1931
Acteur Bela Lugosi als Dracula

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Thomas W. Laqueur
Writing Cultural Histories
English

The ancient Greek Philosopher Diogenes the Cynic was perhaps the first to tell the plausible and, at the same time, impossible truth that the dead human body really is nothing,

Film premiere and discussion with Dirk Bezemer
The Good, the Bad and the Ugly
English

Money is nothing more than debt created by banks. How does a debt crisis work? And how can we prevent crises and get out of our current one?