Overslaan en naar de inhoud gaan

Mayakalenders en 2012

Laura van Broekhoven

De Maya’s kenden minstens 13 verschillende kalenders. Van sommige kalenders weet niemand meer de betekenis. De Maya’s gebruikten hun kalenders om te bepalen wanneer de tijd gunstig is om te oogsten, of wanneer je met een doktersbehandeling moet beginnen. Vroeger bepaalde de kalender ook wanneer een koning gekroond kon worden. Op 21 december 2012 bereikt de Mayakalender een soort nulpunt. De kalender staat dan weer op 13.0.0.0.0. Maar gelukkig telt de kalender eigenlijk nog 43 triljard jaar door. Dat is langer dan wetenschappers denken dat onze aarde nog zal bestaan. Voor de Maya’s was 2012 een belangrijk jaartal. Veel westerse mensen denken dat in dat jaar belangrijke dingen staan te gebeuren. Sommigen zeggen dat er een nieuw begin komt en anderen denken dat de wereld zal vergaan. Zij zijn al aan het verhuizen, maken hun spaargeld op of kopen overlevingspakketten. Op veel internetsites en in de film 2012 worden toespelingen gemaakt op de ondergang van de wereld. Maar wat betekende het jaartal 2012 voor de Maya’s? Hebben ze inderdaad voorspellingen gedaan over het eind van de wereld? Of zijn deze theorieën gebaseerd op een foute interpretatie van deze oude, verdwenen cultuur?

Laura van Broekhoven is onderzoekster en docent bij de Faculteit Archeologie in Leiden en is conservator Midden- en Zuid-Amerika bij het Museum Volkenkunde. Zij studeerde Amerindische archeologie en culturele geschiedenis aan de Universiteit Leiden.

 

Ook in deze serie

Zie ook

Nancy Bauer
A Philosophical Approach
English

Using pornography as an example, Nancy Bauer suggests that philosophers are inclined to miss the mark when it comes to understanding real-world phenomena:  their theories d

Mens is een zachte machine
Mirjam van Hengel en Frans van Deursen (zang)
Dichter en bioloog
Nederlands

Voor dichter en bioloog Leo Vroman zijn kunst, wetenschap en liefde onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

Kenniscafé in de Nacht van Kunst & Wetenschap
Gespreksleider: Alex van den Berg
Nederlands

Hoe kunnen we energie halen uit het verschil tussen zoet en zout water, uit golven of warmtebronnen?