Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Aula Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Migratie is van alle tijden

Marlou Schrover

Wie kent niet de beelden van de grote passagiersschepen van de Holland-Amerika Lijn, die vanuit de haven van Rotterdam uitvoeren naar de Verenigde Staten? Miljoenen mensen zijn vanaf het einde van de negentiende eeuw op deze manier vanuit Europa vertrokken. Migranten, die in Amerika een nieuw bestaan hoopten op te bouwen. Minder bekend is misschien de geschiedenis van de grote stroom Belgen die na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog het neutrale Nederland binnentrok, of de komst van de Molukkers in de jaren vijftig, de gastarbeiders in de jaren zestig, Surinamers in de jaren zeventig en de Joegoslaven in de jaren negentig. Migratie is van alle tijden, maar  in het migratiedebat  ontbreekt vaak het historisch perspectief. Historica Marlou Schrover legt uit hoe kennis van migratiegeschiedenis kan helpen bij het begrijpen van actuele migratiepatronen.

Marlou Schrover is hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Leiden, met speciale belangstelling voor migratie en diversiteit. Daarnaast is zij LDE-hoogleraar aan de Erasmus Universiteit. LDE is een samenwerking tussen de Universiteit Leiden, TU Delft en de Erasmus Universiteit. Zij heeft veelvuldig gepubliceerd over migratie, etniciteit, gender, seksualiteit en klasse, en de snijpunten daartussen.

Ook in deze serie

Zie ook

Ingrid Robeyns, Graham Harman, Tinneke Beeckman, Ray Monk, Het Zuidelijk Toneel, e.v.a.
Nederlands
Chaos heerst, terwijl de mens van nature de behoefte heeft de realiteit te ordenen. Hebben we daadwerkelijk baat bij orde en regelmaat? Of gedijt de mens ook goed in chaos?