Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
19:30 – 22:00
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€ 4,- / € 2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Muzikaliteit in dieren

Henkjan Honing, Carel ten Cate, Yuri Honing

Een duif kan componisten van elkaar onderscheiden, geelkuifkaketoe Snowball danst op de maat en een spreeuw kan toonladders herkennen. Ritmegevoel en muzikaliteit in dieren: wat zegt dit over de over de functie en evolutie van muzikaliteit? Klinkt het gezang van een zeehond alleen voor ons als muziek? Of ervaren ze zelf ook muzikaliteit? Wetenschappers Henkjan Honing en Carel ten Cate bestuderen dieren om meer te leren over de functie en ontstaansgeschiedenis van muzikaliteit. Ze gaan met elkaar en muzikant Yuri Honing in gesprek over muzikaliteit. Ook is er een muzikaal programma met saxofonist Yuri Honing en pianist Wolfert Brederode.

Henkjan Honing is hoogleraar muziekcognitie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef de boeken Iedereen is muzikaal en Aap slaat maat. In zijn onderzoek richt hij zich op wat muzikaliteit is of kan zijn, en in hoeverre wij mensen deze capaciteit gemeen hebben met andere dieren, om er zo achter te komen wat de cognitief biologische bouwstenen zijn van muzikaliteit.

Carel ten Cate is hoogleraar gedragsbiologie aan de Universiteit Leiden. In zijn onderzoek ligt de focus op communicatie en taalontwikkeling van dieren waarbij hij het gezang van vogels gebruikt als model.

Yuri Honing is een van de belangrijkste en invloedrijkste sopraan- en tenorsaxofonisten uit Nederland. Hij heeft o.a. drie Edisons in ontvangst mogen nemen, de belangrijkste prijs voor jazz- en improvisatiemuziek in Nederland. Hij treedt deze avond op met pianist Wolfert Brederode.

Tijdens deze avond nemen we ook afscheid van onze collega Guus Termeer. Hij maakte maar liefst vijftien jaar mooie programma’s voor Studium Generale Groningen en gaat nu met pensioen.

Zie ook

Jaap-Henk Hoepman, I SOLISTI & Jan Decleir, e.a.
Nederlands

Geïnspireerd door het boek 1984 van George Orwell, organiseert Soundsofmusic in samenwerking met Studium Generale een middag rondom de hedendaagse dystopie.