Overslaan en naar de inhoud gaan
In serie
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Online
Nederland

Tickets
Gratis registratie (via tickets)

Overleeft de rechtsstaat Big Tech?

Reijer Passchier

Welk nieuws je leest, met wie je in contact komt, en wat je stemt: het is een kleine greep van cruciale zaken waar Big Tech steeds meer controle over krijgt. Wat betekent dat voor onze democratische rechtsstaat? Is onze constitutie wel opgewassen tegen de machtsverschuivingen die digitalisering en AI met zich meebrengen? Kunnen we in de toekomst nog wel onze eigen wetten maken? En kan de staat die voor ons handhaven? Of bepalen enkele CEO’s in Seattle en Sillicon Valley hoe onze samenleving is gestructureerd en aan welke regels wij gebonden zijn? Staatsrechtjurist Reijer Passchier legt uit hoe de opkomst van Big Tech belangrijke aspecten van onze constitutie ondermijnt – en suggereert manieren waarop wij dat kunnen tegengaan.

Reijer Passchier is als Universitair Docent Staatsrecht en Rechtstheorie verbonden aan de Open Universiteit en als Universitair Docent Staats- en Bestuursrecht verbonden aan de Universiteit Leiden. Met een voorpublicatie uit zijn in 2021 verschenen boek Artificiële intelligentie en de rechtsstaat: Over verschuivende overheidsmacht, Big Tech en de noodzaak van constitutioneel onderhoud won hij The Meijers Best Article Prize en de Van Wersch Springplankprijs voor de beste publicatie op juridisch gebied in 2020.

Ook in deze serie

Marjolein Lanzing
Nederlands

Privacy is een belangrijke voorwaarde voor autonomie. Wanneer je over privacy beschikt, kun je min of meer kiezen wat je wilt delen – én met wie.

Zie ook

Sold out
Rogier Creemers
Becoming an e-Citizen in an e-Country
English

Over the past decade, the Chinese government has accelerated its policy of “informatization”.