Skip to main content
Theme
Kenniscafé Groningen
Nederlands
Location

Groninger Forum
Hereplein 73
Groningen
Netherlands

Tickets
vanaf één uur voor aanvang gratis verkrijgbaar aan de Forum-kassa

Pijn!

In gesprek met Peer Neeleman, Ruud Kortekaas en Maaike de Boer

Wat is pijn precies? Waarom heeft de één een veel lagere pijngrens dan de ander? En zijn er manieren om de pijnbeleving positief te beïnvloeden?
Iedereen heeft wel eens pijn gehad. Maar wat is pijn precies? En waarom heeft de één een veel lagere pijngrens dan de ander? Pijn doet veel met mensen op zowel mentaal als sociaal gebied. Meer dan eenderde van de bevolking heeft last van pijnklachten, waarbij een kwart van hen aangeeft al langer dan 6 maanden pijn te hebben. Chronische pijn gaat veel verder dan alleen de pijnsensatie, het wordt een emotionele ervaring dat veel frustratie en onbegrip met zich meebrengt. Bovendien kan pijn ook angst of depressie veroorzaken.
De meeste mensen die bij de doktor aankloppen met pijn hebben last van rugklachten, waarbij de oorzaak vaak lastig is te achterhalen. Maar als de oorzaak niet te vinden is, kunnen we dan zeggen dat de pijn alleen tussen de oren zit? Of is er meer aan de hand? Wat voor mechanisme gaat er schuil achter pijn en hoe kunnen we (chronische) pijn het best behandelen? En is er een manier om onze pijnbeleving positief te beïnvloeden? 
Alex van den Berg gaat in gesprek met Peer Neeleman, anesthesioloog/pijnspecialist, werkzaam op het Anesthesiologisch Pijncentrum van het UMCG , Ruud Kortekaas, universitair docent neuroanatomie, die onderzoek doet naar zwakke transcraniale magnetische stimulatie (microTMS) van de hersenen met als doel pijn en depressie te verlichten, en Maaike de Boer, psychologe en post-doc onderzoeker in het UMCG, die onderzoek doet naar de manier waarop onze interpretatie van pijn onze pijnbeleving bepaalt.

See also

John Lennox, interviewed by Hans Harbers
Conviction in an Uncertain World
English

‘What is the purpose of life?’ is one of the big questions in the history of humankind.

Bert Wagendorp, Jan Mulder en Bert Otten
Nieuw licht op sport, macht en geld
Nederlands

Coen Simon en Frank Meester spreken in de serie Nieuw Licht met journalist en columnist Bert Wagendorp over zijn essay Vals spel waarin hij zijn visie geeft op de verwe

André Aleman met coreferent Jacob Jolij
Over de rol van bewust leven
Nederlands

Onderzoek heeft aangetoond dat onbewuste processen in ons brein een grote invloed kunnen hebben op ons gedrag.