Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Thema
Nederlands

Vergeetboek

Wat we over vergeten moeten weten. Lezing en interview over zijn nieuwe boek
Douwe Draaisma

Waarom hebben we zo'n slecht geheugen voor dromen? Bestaat verdringen? Wat gebeurt er met gedeelde herinneringen als degene waar je die herinneringen mee deelde er niet meer is? Hoe kan het dat een collega wel uw idee heeft onthouden, maar vergeten is dat het úw idee was?

 

De lastigste vragen die je over het geheugen kunt stellen gaan niet over het herinneren maar over vergeten. Waarom bestaat er eigenlijk geen vergeettechniek? En als die wel bestond, zou het dan wijs zijn er gebruik van te maken? Waarom hebben portretten de neiging onze herinneringen aan gezichten te wissen? Wat gaat er mis in de hersenen van iemand die geen gezichten kan onthouden?
In zijn lezing over zijn op Allerzielen verschenen Vergeetboek zal Douwe Draaisma ingaan op diverse soorten van vergeten, zoals het vergeten dat voorafgaat aan de eerste herinnering en het vergeten dat kan leiden tot 'onbewust plagiaat'. Hij stelt ons voor aan prof. P.Z., die zoveel heeft opgehelderd over de vergeetprocessen in het geheugen van Korsakovpatiënten en aan soldaat S., die zelfs zijn eigen gezicht niet meer kon onthouden. Maar het zal ook gaan over hoe fotografie wordt ingezet tegen het vergeten – met een averechts effect.

Gespreksleider Suzanne Weusten is psycholoog en voormalig hoofdredacteur van Psychologie Magazine en lid van de hoofdredactie van de Volkskrant.

Douwe Draaisma is hoogleraar in de Geschiedenis van de psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is gespecialiseerd in de aard en de mechanismen van het geheugen en schrijver van veelgelezen boeken als De heimweefabriek. Geheugen, tijd & ouderdom (2008), Ontregelde geesten; ziektegeschiedenissen (2006), Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt. Over het autobiografisch geheugen (2001), en De metaforenmachine; een geschiedenis van het geheugen (2003).

Voorafgaand aan de boekpresentatie op Allerzielen buigen schrijvers en denkers zich op de site www.vergeetboek.nl al over de vraag wat vergeten eigenlijk is.

Zie ook

Dick Swaab en Barend van Heusden
Nederlands

Hoe werkt ons brein? Wat leert Dick Swaab's nieuwe boek Ons creatieve brein ons over creativiteit en over kunst?