Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
In serie
Nederlands
Tijd
20:00
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Voedingsindustrie en het wereldvoedselprobleem

Niek Koning

De machtsverhoudingen in de internationale voedingsindustrie zijn niet in evenwicht. Dit zal moeten veranderen willen we de explosief groeiende bevolking in de toekomst kunnen voeden.

De wereldbevolking groeit de komende decennia explosief naar circa 9 miljard in 2050. Dit betekent een enorme uitdaging: om al die mensen te kunnen voeden, moet er straks twee keer zoveel voedsel geproduceerd worden dan we nu doen. De landbouw- en voedingsindustrie is onmisbaar om deze productie op te voeren.  In Afrika en Azië verzorgen kleinschalige boeren tot wel 80 procent van de nationale voedselvoorziening. Ze dragen dan ook essentieel bij aan de voedselzekerheid. Maar de politieke macht van de voedselindustrie leidt tot handelsverdragen die de voedselsoevereiniteit van veel landen aantasten. Dat maakt het voor ontwikkelingslanden moeilijker om een landbouwbeleid te voeren dat goed is voor hun eigen welvaart en voedselzekerheid. Daarnaast leidt de macht van de landbouw- en voedingsindustrie tot risico’s voor de toekomst. Het zorgt voor kortetermijndenken in het landbouwbeleid, waardoor we het gevaar van voedseltekorten toeneemt. Hoe kunnen juist kleine boeren in ontwikkelingslanden het potentieel van hun gronden voldoende benutten? En welke rol spelen internationale politieke organisaties en de voedselindustrie bij het oplossen van het wereldvoedselprobleem?

Niek Koning, universitair docent aan de Wageningen Universiteit, doet onderzoek naar internationale landbouwpolitiek, ontwikkelingsvraagstukken en mondiale voedselzekerheid.

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Strandbeesten, swing, onderzoek en trekvogels
Nederlands

Wetenschap en kunst, het lijken twee gescheiden werelden met hun eigen spelregels en doelstellingen, maar regelmatig verkennen creatieve geesten de grenzen en halen hun inspirat

Placeholder
Lennart van der Meulen, Fadime Örgü, Anna Visser, dr. Huub Wijfjes, Hans Beerekamp
Over de toekomst van de omroep
Nederlands

De Nederlandse tv-kijker is in verwarring. Wat heeft de nationale treurbuis hem of haar nog te bieden? Het voetbal is verkocht aan de commerciëlen.