Skip to main content
Theme
Nederlands
Location

Groninger Forum
Hereplein 73
Groningen
Netherlands

Tickets
Vanaf een half uur voor aanvang gratis bij de kassa van het Groninger Forum

Waarom zijn er nog linkshandigen?

Femke Kramer in gesprek met Ton Groothuis en Reint Geuze

Linkshandige mensen zijn creatiever. Tenminste, dat hoor je vaak, maar is dat ook zo? Bekende kunstenaars zoals Rembrandt, Leonardo Da Vinci en M.C. Escher waren linkshandig, maar er zijn nog veel meer rechtshandige kunstenaars. Opvallend is wel dat slechts 10 procent van de bevolking linkshandig is. Een flinke minderheid dus.

Niet zo vreemd misschien; linkshandigen hebben vaker allergieën, ongevallen, dyslexie en problemen bij de geboorte. Maar gelukkig is het niet allemaal misère en zouden linkshandigen weer voordeel hebben bij duelsporten. Genoeg mythes en aannames, dachten gedragsbioloog Ton Groothuis en neuropsycholoog Reint Geuze. Het is tijd voor een grootschalig onderzoek om erachter te komen hoe het echt zit. Meer dan 30.000 Nederlanders deden mee aan online testjes en vragenlijsten om antwoord te vinden op de vraag waarom linkshandigheid relatief zeldzaam is, maar in de loop van de evolutie toch is blijven bestaan. Weten we nou echt waarom er nog linkshandigen zijn en wat het voordeel van linkshandigheid is?

Femke Kramer gaat in gesprek met Ton Groothuis, hoogleraar gedragsbiologie, en Reint Geuze, universitair hoofddocent Klinische & Ontwikkelingsneuropsychologie, die gezamenlijk een grootschalig publieksonderzoek hebben uitgevoerd naar links- en rechtshandigheid en de relatie met creativiteit, gezondheid en verbaal en fysiek geweld.

Also in this series

See also

Christophe Brochard
Evolutie in de stadsjungle
Nederlands

In het kielzog van ’s werelds meest succesvolle diersoort, de mens, hebben veel dieren en planten hun leefgebied naar de stad uitgebreid.

Erik Mulder, Ernst Horwitz, Jojanneke Bastiaansen
Nederlands

Ongeveer één op de 110 kinderen lijdt aan autisme of een verwante ontwikkelingsstoornis zoals PDD-NOS of Asperger. Maar ook bij volwassenen wordt het soms nog ontdekt.