Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:15
Locatie

Rabo Studio, Forum Groningen
Nieuwe Markt 1
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kortingpas / gratis voor studenten

Ziekmakers en betermakers

Marjolein Knoester, Toos Daemen e.a.

Het woord ‘virus’ kwam nog nooit zo vaak ter sprake als in de afgelopen jaren. Toch blijft het ingewikkeld om te begrijpen wat een virus nou precies is. Hoe kan zoiets kleins zoveel groots veroorzaken? En hoe verschillen virussen eigenlijk van andere potentiële ziekmakers, zoals bacteriën en schimmels? We associëren ze met gevaar en ziekte, toch is die negatieve connotatie niet geheel terecht. Sommige virussen spelen namelijk een steeds grotere rol bij de behandeling van bijvoorbeeld kanker.

In dit Kenniscafé gaan we in gesprek over virussen om ze beter te begrijpen. Welke virussen zijn er en hoe ontstaan er nieuwe? Hoe verspreiden ze zich zo snel tussen mensen, en hoe kan het dat sommige virussen soms overspringen van dier op mens, de zogeheten ‘zoönosen’? Moderator Ruth Koops van ‘t Jagt duikt in deze vragen met hoogleraar Tumorvirologie en Kankerimmunotherapie Toos Daemen, arts-microbioloog Marjolein Knoester en hoogleraar Farmaceutische Technologie en Biofarmacie Erik Frijlink.

In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Science LinX en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.

Illustratie en animatie: Yvette Compaijen

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/pH0YTPC2M0Q.jpg?itok=9OXc1Rxp","video_url":"","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":1},"settings_summary":["Embedded Video (Responsive, autoplaying)."]}

Kenniscafé: Ziekmakers en betermakers from Forum Groningen on Vimeo.

Ook in deze serie

Paul van Sasse van Ysselt, Sujin Rosie en Rhoda Schuling
Nederlands

Waar haal jij voldoening uit in het leven? Soms vliegt het leven voorbij zonder dit te overdenken, maar af en toe worden we er plotseling door geraakt.

Zie ook