Overslaan en naar de inhoud gaan

Zomerstop tot en met 16 augustus

Summer break until 16 August
Nederlands

De zomervakantie staat voor de deur! Ook wij gaan er even tussenuit en zijn op 19 augustus weer terug.

Misschien ga je zelf ook weg of blijf je juist dicht bij huis… hoe dan ook, de meeste mensen hebben in de zomer tijd om te lezen, te Netflixen of podcasts te luisteren. Komt dat goed uit! Wij laten je achter met een lijst met tips om je vast optimaal voor te bereiden op de evenementen die in het najaar op ons programma staan. Kun je niet wachten? Tickets zijn voor de meeste programma's al te koop!

De wereld op zijn kop
Traditiegetrouw beginnen we het jaar weer op Noorderzon. De sprekers van de programma’s die we daar organiseren hadden zoveel tips dat we deze hebben verzameld in een aparte lijst! Op 9 september gaan we verder met de lezing Free the Map van Henk van Houtum. Deze lezing zou eigenlijk plaatsvinden in mei, maar moesten we door omstandigheden afzeggen. Nu hebben we een nieuwe datum gepland. In zijn recente boek Free the Map - A New Cartography of Borders and Migration (2024) stelt Van Houtum de manier waarop we de wereld visualiseren aan de kaak. De traditionele atlas draagt bij aan een ‘wij versus zij’-denken en dat zien we ook in de media terug: dikke rode pijlen laten migratiestromen zien als een dreigend gevaar. Kan het ook anders? Moet de atlas op de schop?

Over leven en laten leven...
Later die maand (19 september) komt voormalig Nature-editor Philip Ball over uit Engeland om te praten over zijn boek How Life Works (2023). In dit werk schijnt hij een compleet nieuw licht op de moderne biologie. Wat is leven precies en hoe werkt het eigenlijk? Met de kennis van nu komen we er langzamerhand achter dat het nog ingenieuzer en rijker is dan we al dachten en dat oude theorieën achteraf soms incompleet, misleidend of ronduit verkeerd zijn.

De ene ramp is de andere niet
In de lezing De ene ramp is de andere niet op 24 september vraagt Lotte Jensen zich af wat rampen voor impact hebben op de samenleving. Verandert de maatschappij na rampen zoals de MH17, de Kerstvloed in 1717 of de Vuurwerkramp in Enschede? Waar putten mensen hoop uit en waar vechten ze tegen? Van haar hand verscheen onlangs het boek Rampen (2024) en eerder schreef ze over de Watersnoodramp Wij en het Water (2022) en over de Sint Elisabethsvloed, de grootste watersnoodramp die Nederland ooit heeft getroffen, het boek De grote en vreeselike vloed (2021).

Schrijvers over schrijven
De 42e Van der Leeuw-lezing wordt dit jaar gegeven door de Britse auteur David Mitchell. Van zijn hand verscheen onder andere Utopia Avenue (2020) over de fictieve band met diezelfde naam. In zijn lezing gaat hij op zoek naar de vraag waarom lezers zich kunnen bekommeren om fictieve personages. Hoe krijgt een auteur dat voor elkaar? Eerder bracht hij onder andere Cloud Atlas (vertaling: Wolkenatlas) uit, dat in 2012 werd verfilmd. In een aantal van zijn boeken speelt Nederland een rol, zoals in De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet (2009). Coreferent van de Van der Leeuw-lezing is dit jaar Ionica Smeets. Deze wiskundige schreef samen met voormalig RUG-Gastschrijver Edward van de Vendel het kinderboek Rekenen voor je leven (2021) en voor een breed publiek Superlogisch (2019), over allerlei dagelijkse rekenvraagstukken.

Nog verderop in het jaar organiseren we in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen het Gastschrijverschap. Dit jaar is Marja Pruis de Gastschrijver. In een aantal werkcolleges voor RUG-studenten (aanmelden kan nog!) en twee openbare lezingen gaat ze met het onderwerp originaliteit aan de slag. Onlangs won ze de Dr. Wijnaendts Francken-prijs, een prijs voor essays en literaire kritiek, voor Boos meisje (2022). In pittige observaties stelt ze de rol van de vrouw in de maatschappij aan de kaak: “Ze moet lief zijn, maar ook stoer. Alleen niet té stoer, want dan ben je een Boos Meisje. Terwijl dat juist de leukste vrouwen zijn.” Haar nieuwste roman, Huiswerk (2023), is volgens NRC “een confronterende roman over intiem geluk en huiselijk verraad. Over de baas zijn en dat niet willen zijn. Met grote precisie legt Marja Pruis de verwarring bloot waarin de westerse mens met zijn goede bedoelingen gevangen zit.”

We wensen je een fijne zomer en zien je graag terug bij een van onze programma’s!

05-07-2024

Zie ook