Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Locatie

Aletta Jacobshal
Blauwborgje 4
Groningen
Nederland

Tickets
€ 4,- / studenten en SGG-kortingspashouders € 2,-

Peter van Uhm

Over leiderschap, verlies, de krijgsmacht en soldatenhumor
In gesprek met Sander Koenen

Op 17 april 2008 werd Peter van Uhm geïnstalleerd als Commandant der Strijdkrachten. De volgende dag, zijn eerste werkdag als hoogste militair van Nederland, sneuvelde zijn zoon Dennis bij een aanslag in Afghanistan.

Ondanks de bizarre omstandigheden bleef Van Uhm op zijn post om de krijgsmacht te leiden. Vaak kreeg hij de vraag waarom hij zijn werk als Commandant der Strijdkrachten toen heeft voortgezet en hoe hij het heeft volgehouden.

In het recent verschenen boek Ik koos het wapen vertelt Peter Van Uhm op openhartige en inspirerende wijze over zijn leven. Hij vertelt over de strijd die hij leverde op vredesmissies in Libanon en Bosnië en over zijn persoonlijke strijd na het verlies van zijn zoon. Na een carrière van bijna veertig jaar bij de krijgsmacht staan twee overtuigingen nog altijd rotsvast overeind: dat iedereen kan bijdragen aan een betere wereld en dat het wapen, mits goed gebruikt, ook vrede kan brengen. Zijn boodschap aan jonge mensen is: “Er zijn altijd kansen in het leven. Kansen die je kunt grijpen en misschien ook wel zelf kunt scheppen. Daar heb je inzet en doorzettingsvermogen voor nodig – en een beetje geluk.”

Voor Studium Generale gaat hij in gesprek met Sander Koenen, de auteur van het boek, én met het publiek over zijn leven en leiderschap, de Nederlandse krijgsmacht en - niet onbelangrijk - soldatenhumor.

Peter van Uhm (1955) is een Nederlandse generaal buiten dienst. Van 2008 tot 2012 was hij Commandant der Strijdkrachten. Hij maakte grote indruk met zijn speech tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam (2013) en bij TEDx Amsterdam.

Sander Koenen (1980) is schrijver en journalist. Hij schreef eerder het boek ‘Droomvlucht’ over het leven van astronaut André Kuipers.

Na afloop signeert Peter van Uhm de biografie Ik koos het wapen in de stand van boekhandel Van der Velde.

Zie ook

Placeholder
Nederlands

Er was een tijd dat “Kapitalisme” een vies woord was. Kapitalisme stond voor uitbuiting. Van arbeiders, van de Derde Wereld of van de natuur.