Skip to main content
In series
Nederlands
Time
20:00 – 21:30
Location

Online
Netherlands

Tickets
Gratis registratie

Waarom hebben we (nog) een koning?

Gerhard Hoogers

De monarchie is een oeroud fenomeen, maar de Nederlandse is een jonkie: Willem I werd in 1814 onze eerste Koning, 25 jaar na de Franse Revolutie die eigenlijk het tapijt onder het fenomeen monarchie had weggetrokken. Wij zijn dus een Koninkrijk in een wereld waarin zoiets een zeldzaamheid is geworden en we zijn het eigenlijk ook nog helemaal niet zo lang. 

Dus waarom is Nederland een monarchie? Wat betekent dat eigenlijk - 'monarchie'? En waarom zou je in de 21e eeuw in nog vast willen houden aan een systeem waarin zowel het volk als het beoogde staatshoofd zelf in beginsel niets te zeggen hebben over wie het staatshoofd wórdt - en dat levenslang?  

In deze ‘Let’s Ask’ gaan we in gesprek met Gerhard Hoogers, universitair hoofddocent Staatsrecht in Groningen en hoogleraar Vergelijkend Staatsrecht in Oldenburg, over het raadsel van de Nederlandse monarchie, die bij de bevolking nog steeds op behoorlijk grote steun kan rekenen - behalve als de Koning in corona-tijd naar Griekenland wil. We gaan daarbij zeker ook de vraag stellen: 'kunnen we dit de dochters van Willem-Alexander nog wel aandoen?'

Let's Ask
In Let's Ask (eerder: Ask a Scientist) delen Groningse onderzoekers hun kennis om context te bieden bij het laatste nieuws en jouw vragen te beantwoorden.

Also in this series

See also

Pianisten/pianists: Sandra & Jeroen van Veen
Nederlands

Veel muziekliefhebbers vielen al voor Canto Ostinato, het betoverende pianostuk van componist Simeon ten Holt.

Jan Kuitenbrouwer
Hoe de mens het internet de baas blijft
Nederlands

Wat registreren de internetgiganten eigenlijk allemaal over ons en wat doen zij met die data?

Placeholder
Tussen kopgroep en bezemwagen
Nederlands

Als er een sport onder vuur ligt dan is het wielrennen. Er gaat geen dag voorbij of er is een renner gesnapt, tourwinnaars raken titels kwijt, soigneurs staan voor het gerecht.