Skip to main content
Nederlands
Time
20:00
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Tickets
€3,- / gratis op vertoon studenten- of SG-kortingspas

Wetenschap en wielrennen: einde van de romantiek?

Maarten Ducrot en Bert Otten

Wetenschap bemoeit zich steeds meer met topsport. Betekent dit het eind van de romantiek van het wielrennen?
Wetenschap wordt steeds belangrijker in het wielrennen. Voor de wetenschap is dat mooi, want wielrennen geeft stof tot nadenken, maar is het wel zo mooi voor het wielrennen? Maarten Ducrot, wielerverslaggever, psychoog en ex profrenner, heeft zo zijn twijfels. Betekenen al deze veranderingen niet het einde van de romantiek van het wielrennen? Bert Otten, bewegingswetenschapper en ex-amateurrenner, heeft als onderzoeker bijgedragen aan die wetenschappelijke ontwikkelingen in het wielrennen en andere takken van sport. Hoe sluiten deze twee verhalen op elkaar aan? Kan de wetenschap het wielrennen verrijken, zonder dat de complete renner, met alle romantiek en spanning die daar bij hoort, uit het beeld verdwijnt?

Maarten Ducrot studeerde psychologie, werd professioneel wielrenner en won etappes in de Tour de France, de Ronde van Romandië en de Dauphiné Libéré. Hij is organisatie-adviseur en sinds 2004 wielercommentator van Studio Sport. Bert Otten is hoogleraar neuromechanica bij het Centrum voor Bewegingswetenschappen van de RUG/UMCG. Hij deed onderzoek voor topsporters als Bauke Mollema, Epke Zonderland, Irene Wüst en Dafne Schippers.

Also in this series

See also

Bram Bakker en Koen de Jong
Over Fitness, sport en gezondheid
Nederlands

De meeste mensen bewegen niet, te weinig of verkeerd. Hoe komt dat? En: wanneer beweeg je genoeg? 

Tiffany Easthom, Mukesh Kapila and Rolf Carriere
Protecting Civilians against Imminent Violence
English

What can the international community do better to protect civilians, deter violence, and strengthen local peace infrastructures?  An unexpected answer may lie in a new peac

Sven Gins
Terug naar de Middeleeuwen?
Nederlands

Kunnen we dieren verantwoordelijk houden en straffen voor hun daden? Deze vraag speelt de laatste jaren geregeld in rechtbanken en het publieke debat.