Skip to main content
Nederlands

Het ziekenhuis als dorp

Sjaak van der Geest

Hoe ziet het leven in een ziekenhuis in Bangladesh eruit en waarin verschilt het van de Nederlandse situatie?

Een ziekenhuis is veel meer dan een werkplaats waar lichamen worden gerepareerd. Het is een ‘dorp’ met permanente en tijdelijke bewoners, een gemeenschap waar macht wordt uitgeoefend, een instituut waar wetenschap wordt bedreven, een plek waar mensen ‘ongewenste intimiteiten’ moeten ondergaan, waar verhalen worden verteld, waar angst, onzekerheid en hoop heersen, waar mensen hun leven terugvinden of voorgoed verliezen, enzovoort. Kortom: een plaats waar mensen in ongewone situaties met elkaar moeten omgaan. Hoe ziet het leven in een ziekenhuis in Bangladesh eruit en waarin verschilt het van de Nederlandse situatie? Wat doet een ziekenhuis in Nederland met mensen?

Sjaak van der Geest is emeritus hoogleraar Medische Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij deed onderzoek in Ghana en Kameroen en publiceerde over onder meer sociaal-culturele betekenissen van geneesmiddelen, cultuur en hygiëne, het ziekenhuis, en over ouder worden. Hij is oprichter en hoofdredacteur van het tijdschrift Medische Antropologie.

Interessante link
Sjaak van der Geest

Georganiseerd ism. het UMCG

Also in this series

Jan Swinkels
Massamedia en beeldvorming in de gezondheidszorg
Nederlands

Wat is de invloed van beeldvorming in de media op het handelen van burgers, patiënten, zorgorganisaties en zorgprofessionals?

See also

Henkjan Honing, Carel ten Cate, Yuri Honing
Nederlands

Een duif kan componisten van elkaar onderscheiden, geelkuifkaketoe Snowball danst op de maat en een spreeuw kan toonladders herkennen.

Ongoing program in English
Debates, talks and discussions
Towards a New Academia!
English

On the Night of the University the future of the Academia will be central theme of debates, talks and discussions.

Marja Pruis en Miriam Rasch
Nieuw licht op eigenliefde in tijden van sociale media
Nederlands

De moderne mens lijkt erg van zichzelf te houden, als je de sociale media mag geloven. Maar is dat wel zo?