Skip to main content
Theme
Nederlands
Time
20:00
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Tickets
€3,- / gratis op vertoon studenten- of SG-kortingspas

100 jaar zwaartekracht volgens einstein

Eric Bergshoeff

Onder welke omstandigheden ontwikkelde Einstein zijn algemene relativiteitstheorie van de zwaartekracht? 
Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat Einstein de laatste hand legde aan zijn beroemde algemene relativiteitstheorie van de zwaartekracht. Vier jaar later zou Eddington met zijn veelbesproken expeditie naar het eilandje  Principe voor de westkust van Afrika de theorie van Einstein experimenteel bevestigen. De New York Times kreeg er lucht van en schreef: “Einstein theory triumphs. “ De rest is geschiedenis. Van de ene op de andere dag werd Einstein het icoon van de wetenschap zoals we hem nu kennen. Minder bekend is onder welke moeilijke omstandigheden Einstein aan zijn theorie werkte. Hoe staat de theorie van Einstein er op zijn honderdste verjaardag voor: zijn de eerste barsten in de theorie gevonden of kunnen we in de komende jaren nog steeds met Einstein uit de voeten? 

Eric Bergshoeff is de Sitter hoogleraar in de Theoretische Natuurkunde. Na een aantal jaren in Boston, Trieste, CERN en Londen doorgebracht te hebben kwam hij in 1991 als KNAW Fellow aan de Universiteit van Groningen te werken.  In 2009 werd hij benoemd tot Akademie Hoogleraar. Zijn onderzoeksinteresse gaat uit naar het verenigen van Einsteins zwaartekracht met de kwantummechanica.

Also in this series

See also

Placeholder
Donald Uges, Jan Peter Nap, Fred Janssens
Is forensisch DNA-onderzoek betrouwbaar?
Nederlands

Nederlandse forensische experts losten begin dit jaar een moord op en haalden het wereldnieuws.

Charles C. Mann
Two Dueling Visions on the Future of Our Planet
English

In forty years, Earth’s population will reach ten billion. Can our world support that? What kind of world will it be?

Wulf Schiefenhövel
Building Blocks and Remarkable Features of our Species
English

We don’t usually see ourselves as animals. In many quarters of academia it is also not customary to see our own species as one of the other mammals and primates.