Overslaan en naar de inhoud gaan

Noorderzon voorpret #1

Laat ons ook ongelukkig zijn
Nederlands

Het is (bijna) zomervakantie! Tijd om erop uit te trekken – of het nou ver weg is of dichtbij, een rondje door het Noorderplantsoen. Wat? Het Noorderplantsoen? Voor je het weet is het alweer tijd voor Noorderzon en wordt het park omgebouwd tot de festivallocatie waar je onder meer de eerste Studium Generale-sprekers van het najaar kunt zien. Benieuwd naar wie ze zijn? De komende weken stellen we je aan ze voor zodat je goed voorbereid op het grootste festival van Groningen verschijnen!

Laat ons ook ongelukkig zijn
De vakantie staat voor de deur, tijd voor leuke dingen, cocktails op het terras, verre reizen en selfies in de zon. Maar mag het ook wat minder? Neem je ook de tijd om af en toe een beetje ongelukkig te zijn? De Vlaamse psychiater Dirk De Wachter pleit ervoor dat we soms een momentje stilstaan bij ons verdriet. Hij kan namelijk de werkdruk niet meer aan. Al jaren zijn de wachtlijsten voor psychiaters en psychologen bomvol en volgens hem komt dat niet door een gebrek aan therapeuten. “Als we morgen het aantal psychiaters verdubbelen, hebben we overmorgen opnieuw wachtlijsten,” zei hij in de Volkskrant. Het probleem is dat we verleerd zijn om ongelukkig te zijn. Alles moet altijd leuk zijn.

Hij ziet dat gebeuren in de hele Westerse samenleving. Zo constateerde hij in zijn bestseller Borderline Times dat de maatschappij voldoet aan de negen kenmerken van borderline: onder andere verlatingsangst, instabiele en intense relaties, onaangepaste agressie, impulsiviteit, zinloosheid en leegte. We zijn zoveel met ons eigen geluk en ons eigen succes bezig, dat we niet meer om kunnen gaan met tegenslag.

De remedie? We moeten meer samen zijn en meer verbinden. Maar doen we dat door ongelukkig te zijn? Nee, de Wachter pleit niet voor meer ongeluk. Maar wel voor meer ‘gewonigheid’ en het geluk vinden in de gewone dingen. Niet altijd maar fantastisch gelukkig willen zijn, alleen maar party time op Instagram, alleen maar verre reizen (als ge op de aardbol heel ver gaat komt ge gewoon weer terug thuis’, opperde hij in Brainwash Talks). Hoe kunnen we de lastigheden van het leven plaats geven en omzetten tot iets wat we wel kunnen behappen? Dat doen we niet door ons fantastische, stoere geweldige leven vol te houden, maar door ruimte te geven aan tegenslag. Want op het moment dat we ons verdriet, ons ongeluk en onze tegenslagen delen met onze partner of een goede vriend, vindt er een wonderlijk metamorfose plaats en wordt dat lelijke donkere gevoel omgezet in liefde door de naaste. Zie elkaar en pak elkaar vast. En dat, wanneer we een beetje elkaars psychiater zouden kunnen zijn, zou De Wachter – en alle andere psychologen en pyschiaters - een hoop werk schelen. Dan kan ook hij eens op vakantie. 

Op 17 augustus staat De Wachter op Noorderzon. Kaarten waren razendsnel uitverkocht, maar houd ons Facebookevent en de kiosk op Noorderzon in de gaten. De medemens die ongelukkigerwijs van zijn kaartje af moet zien, biedt het daar misschien wel aan.

04-07-2019

Zie ook

Speelfilm, Duits met Engelse ondertitels
Inleiding: Gerrit Breeuwsma
Jeder für sich und Gott gegen alle
Nederlands

De 16-jarige vondeling Kaspar Hauser die op 26 mei 1828 uit het niets leek op te duiken, is een bron voor speculatie en mythevorming.

Programma | Programme

Wat vertelt je DNA je over je afkomst, familiegeschiedenis en gezondheid? Hoe worden zwarte gaten gevormd tot een gigantische massa?