Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat zeggen Groningse wetenschappers #6

Wat leren we van corona?
Nederlands

Sinds 12 maart zijn de universiteiten en hogescholen in Nederland fysiek gesloten om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Maar ze zijn zeker niet dicht! Een groot deel van het onderwijs vindt nu online plaats en ook de wetenschap staat niet stil. Ook deze week lieten Groningse wetenschappers van zich horen in de media en zetten we vijf artikelen op een rij.

Het virus leert ons een lesje, maar wat doen we ermee?
Als het virus achter de rug is, gaan we dan op de oude voet verder? Of hebben we daadwerkelijk wat geleerd van deze crisis en kunnen we de economie verduurzamen? In de Groene Amsterdammer legt hoogleraar Economie Dirk Bezemer uit waarom het nu tijd is voor doortastende hervormingen, en hoe we dat wel en niet moeten aanpakken.

De exit-strategie
De coronacrisis doet veel ondernemers pijn. Maar er komt een moment dat de lijn weer omhoog gaat. Bedenk daarom nu alvast een eigen exit-strategie, adviseert marketingdeskundige Karel Jan Alsem van de Hanzehogeschool bij RTV Noord.

In gesprek met rector magnificus Cisca Wijmenga
'Alles stilleggen en de deur achter je dichtdoen, is niet zo moeilijk. Veel moeilijker is om alles weer op te starten', zegt rector magnificus Cisca Wijmenga van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in gesprek met BNR. In een interview met de zender spreekt ze over de toekomst van de universiteit en over onderzoek naar corona. Zoals het onderzoeksprogramma Lifelines. Jarenlang werd dit onderzoek geplaagd door geldgebrek, maar in de coronacrisis blijkt het waardevoller dan ooit gedacht.

'Wie zegt dat je hooguit drie mensen op bezoek mag hebben?'
Volgens hoogleraar Staatsrecht Jan Brouwer gaat de noodverordening die veiligheidsregio's in staat stelt om hun bevoegdheden uit te breiden in de aanpak van de coronacrisis, nu veel te ver. Daardoor worden fundamentele rechten geschaad. Wie bepaalt er wat je in je achtertuin mag doen? En kun je zomaar een demonstratie verbieden?

Bezoek het verpleeghuis
Geen bezoek in het verpleeghuis, het is bijna niet meer vol te houden. Hoe kunnen we toch bij opa en oma in het verpleeghuis op visite? Hoogleraar Ouderengeneeskunde Sytse Zuidema heeft wel een idee, zo laat hij weten in het Dagblad van het Noorden.

 

28-04-2020

Zie ook