Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkcolleges Gastschrijver Raoul de Jong

Alleen voor RUG-studenten
Nederlands

Ernest Hemingway stond elke ochtend op met de zonsopgang en werkte dan tot 12 uur ’s middags. John Cheever trok elke ochtend een pak aan en ging dan schrijven in een kantoor, alsof hij een gewone baan had. Robert Louis Stevenson, de schrijver van onder andere Jekyll and Hyde, volgde zijn dromen en de kriebels in zijn buik. Allemaal schreven ze verhalen waarin ze in het leven riepen wat nog niet wàs, maar wat wel zou kunnen zijn, en vervolgens beïnvloedden hun verhalen de werkelijkheid. Schrijven is als toveren. Houd je van schrijven en wil je leren toveren met woorden? Ook dit jaar weer geeft de Gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen werkcolleges aan studenten.

In de werkcolleges speel, experimenteer en leer je om al schrijvend te toveren, met behulp van verschillende technieken die Raoul de Jong zelf leerde van schrijvers als Christopher Isherwood, Ernest Hemingway, Jack Kerouack, Maya Angelou, Stefan Zweig, Anton de Kom, maar ook van wintipriesters en psychotherapeuten zoals Carl Gustav Jung. Het proces zal net zo belangrijk zijn als het resultaat: een mooi verhaal waarin we de brandende fakkel van het leven aan onze lezers zullen doorgeven.

Data/plaats/tijd
Dinsdagen 14, 21, 28 november, 5 & 12 december en 9 januari van 11.00-13.00 uur in het Harmoniecomplex. De openbare avonden vinden plaats op maandagen 13, 20, 27 november en 11 december in het Academiegebouw.

Aanmelding
Aanmelding per mail:
Saskia Visser, s.j.visser@rug.nl

Meld je aan met een korte motivatie en vermelding van je studie. Studenten van alle faculteiten worden aangemoedigd zich aan te melden; je hoeft dus geen letterenstudent te zijn. Voor de werkcolleges en het bijwonen van de publieke avonden staan 5 ECTS.

Uiterste aanmelddatum: vrijdag 15 september

(Foto: Stephan Vanfleteren)

Categorie
15-08-2023

Zie ook