Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

In gesprek met Raoul de Jong

Raoul de Jong, Janine R. Mooij

Op deze avond maken we kennis met de Gastschrijver. Raoul de Jong wordt geïnterviewd door neerlandica Janine R. Mooij over zijn werk, zijn achtergrond, het belang van onderzoek en zijn liefde voor literatuur, dans en theater.

Raoul de Jong (Rotterdam, 1984) schrijft romans, literaire non-fictie en essays in o.a. Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad. Voor zijn debuutroman ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. In 2013 verscheen De grootsheid van het al, dat werd onderscheiden als Beste Rotterdamse Boek. Verder publiceerde hij o.a. Het leven is verschrikkulluk (2005), It's Amaaazing (2006), Miracoloso (2008) en Dagboek van een puber (2018). In Jaguarman; Mijn vader, zijn vader en andere Surinaamse helden (2020), een mix van fictie, non-fictie en reisverhaal, spreekt hij in Suriname met archeologen, dansleraren en wintipriesters, en maakt kennis met Surinaamse schrijvers, denkers en verzetshelden zoals Anton de Kom, Papa Koenders en Bram Behr. Hij vraagt zich af hoe het komt dat hun stemmen tot nu toe vaak doodgezwegen en vergeten werden. Terwijl De Jong werkt aan Jaguarman, takelt zijn Groningse opa langzaam af. Gesprekken met opa (2022) is gebaseerd op de stukken die hij schreef tijdens zijn opa’s laatste levensjaar. De Jong is ook mede-maker van de bundel Dat wij zongen: twintig Caraïbische schrijvers om nooit te vergeten (2022) en ontving in 2022 de Anna Blaman-prijs voor zijn hele oeuvre. Hij werkt aan het script voor een film over de Surinaamse anti-kolonialist, schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom. Samen met Noraly Beyer maakt hij De Correspondent-podcast Tigri Tories (2023). 


Werkcolleges voor studenten
Houd je van schrijven en wil je leren toveren met woorden? Ook dit jaar weer geeft de Gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen werkcolleges aan studenten. In de werkcolleges speel, experimenteer en leer je om al schrijvend te toveren, met behulp van verschillende technieken die Raoul de Jong zelf leerde van schrijvers als Christopher Isherwood, Ernest Hemingway, Jack Kerouack, Maya Angelou, Stefan Zweig, Anton de Kom, maar ook van wintipriesters en psychotherapeuten zoals Carl Gustav Jung. Meedoen? Meld je uiterlijk 15 september aan.

Ook in deze serie

Zie ook

Mathijs Deen, Mathijs Sanders
In gesprek met Mathijs Deen - UITVERKOCHT
Nederlands

Hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Mathijs Sanders gaat met Mathijs Deen in gesprek over zijn werk, zijn achtergrond en over zijn liefde voor literatuur, radio, fictie,