Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat
Groningen
Nederland

Tickets
Uitverkocht

Een ander paar mouwen of andere koek

Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen verhuisde op haar dertiende met het ouderlijk gezin vanuit Nederland naar Brussel en volgde daar Vlaams onderwijs. Zo werd ze een Nederbelg die beide kanten van de grens kent. Ze spreekt op een persoonlijke manier over verleden en heden van België, Brussel, Vlaanderen, Wallonië, de Oostkantons, over hoe Nederland en Vlaanderen met elkaar omgaan en hoe ze op hun eigen manier dezelfde taal spreken.

Over Joke van Leeuwen
Dit jaar is Joke van Leeuwen de Gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. Van Leeuwen is een bijzonder veelzijdig auteur: ze schrijft proza, poëzie, tekent, maakt theaterprogramma's en treedt op als performer. Tekst en beeld kunnen niet zonder elkaar in het werk van Joke van Leeuwen: ze versterken elkaar, ze vullen elkaar aan en nemen het verhaal geregeld van elkaar over. Ze ontving voor haar werk vele prijzen, waaronder de Theo Thijssenprijs in 2000 voor haar kinderboeken; de C. Buddingh'-prijs in 1994 voor haar dichtbundel Laatste lezers; de prestigieuze Gouden Ganzenveer in 2010, in 2013 de AKO Literatuurprijs voor haar roman Feest van het begin en de Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre.

Gastschrijverschap
Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Marjoleine de Vos, Joost de Vries, P.F. Thomése, Ellen Deckwitz, Auke Hulst en Edward van de Vendel.

NB. De Gastschrijver verzorgt ook jaarlijks een aantal werkcolleges voor studenten. Ben je geen student of heb je geen plekje kunnen bemachtigen?  Stichting Square Web en Schrijversvakschool Groningen organiseren in september 3 gratis toegankelijke masterclasses en een schrijfwedstrijd getiteld Latour op het Wad, met o.a. Joke van Leeuwen. 

©Foto: Koos Breukel

Ook in deze serie

Zie ook

Auke Hulst: Zwemmen in brak water
Auke Hulst in gesprek met Mathijs Sanders
Nederlands

Auke Hulst gaat in gesprek met Mathijs Sanders, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde, over zijn werk, over de betekenis en het kritische vermogen van literatuur en over he