Overslaan en naar de inhoud gaan

Gastschrijver 2019

Dichtbij de vlammen

Edward van de Vendel groeit op in een onderwijzersfamilie. Zijn vader is schooldirecteur van een basisschool, zijn moeder kleuterleidster. Zelf wordt hij leraar in het basisonderwijs. In 1992 richt hij samen met anderen een eigen basisschool op. Hij is er vier jaar directeur. Al op de middelbare school is hij bezig met cabaret en liedjes schrijven. Wanneer hij in contact komt met jeugdpoëzie gaat hij zelf gedichten voor kinderen schrijven, die gepubliceerd worden in de jeugdbijlage van Vrij Nederland. In 1996 verschijnt zijn eerste bundel Betrap me en in 1999 zijn eerste jeugdroman De dagen van de bluegrassliefde, waarin de relatie tussen twee jongens centraal staat. 
Edward van de Vendel is een bijzonder veelzijdig auteur. Hij schrijft gedichten voor kinderen en jongeren, stripgedichten, informatieve boeken, prentenboeken, boeken voor eerste lezers, kinderboeken en jeugdromans. Op zoek naar meer engagement in de jeugdliteratuur is hij de initiatiefnemer van de Slash-serie. In die reeks schrijft een bekend auteur samen met een jongere een boek over diens levensverhaal. Daarnaast is hij mentor van jonge veelbelovende schrijvers in zijn project www.abcyourself.nl.

Gastschrijverschap
Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Thomas Rosenboom, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolijn Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah, Arthur Japin, Annejet van der Zijl, Hans Aarsman, Marjoleine de Vos, Joost de Vries, P.F. Thomése, Ellen Deckwitz en Auke Hulst. In 2010 werd het 25-jarig bestaan gevierd met optredens en werkgroepen van diverse schrijvers/zangers van popsongs, met Spinvis, Typhoon, Huub van der Lubbe, Stef Bos, Ellen ten Damme, Jan Rot en Freek de Jonge. De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de RUG en Studium Generale Groningen.