Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Kenniscafé Groningen
Nederlands
Locatie

Energy Barn, terrein van EnTranCe
Zernikelaan 17
Groningen
Nederland

Tickets
Toegang gratis, aanmelding voor de rondleiding verplicht

Ameland zelfvoorzienend?

Richard Beekhuis, Carina Wiekens

Ameland wil in 2020 zelfvoorzienend zijn in duurzame energie en water, alle energie en water die het eiland nodig heeft moet dan direct op of rond het eiland geproduceerd worden. Hiermee is Ameland de eerste gemeente die op deze termijn deze ambitie nastreeft. Hoe gaat Ameland dit aanpakken? Welke obstakels liggen in de weg? Welke invloed heeft dit streven op toeristen en bezoekers, maar vooral ook op de eilandbewoners zelf? Is deze ambitie niet te hoog gegrepen?

In 2007 is de gemeente Ameland het samenwerkingsverband ‘Duurzaam Ameland’ gestart. Naast Eneco, Gasterra, NAM en Philips, zijn ook de Amelander Energie Coöperatie (AEC) en het energie-transitiecentrum EnTranCe in Groningen nauw betrokken bij deze samenwerking. Kunnen zij de energievoorziening en de waterhuishouding van het eiland in een paar jaar tijd verduurzamen? Kleinschalige experimenten rond duurzame energietechniek zijn inmiddels uitgegroeid tot grote projecten waarvan de resultaten al worden toegepast, zoals de bouw van het grootste zonnepark van Nederland, dat de bewoners van het eiland van duurzame energie moet voorzien. Gaat het Ameland lukken om in 2020 volledig op de eigen opgewekte duurzame energie te draaien? Op basis van welke technieken? En op welke manier kunnen de overheid, bedrijven, scholen en kennisinstituten de bewoners en bezoekers van Ameland motiveren om schoner met energie en water om te gaan?

In dit kenniscafé spreekt Menno Gerkema met ingenieur Richard Beekhuis van TNO over het lopende onderzoek naar duurzame energietechniek en energietransitie; en met Energie- en Gedragsdeskundige Carina Wiekens van de Hanzehogeschool over de invloed die deze energietransitie heeft op de bewoners van Ameland, maar ook over de rol die zij zelf in dit proces spelen.

Rondleiding

Speciaal voor dit kenniscafé is de nieuwe Energy Barn, de innovatieve stroschuur gelegen in de EnTranCe energieproeftuin op het Zernikecomplex, beschikbaar gesteld. Voorafgaand aan het Kenniscafé bieden de medewerkers van EnTranCe u de mogelijkheid om via een rondleiding het terrein te verkennen en kennis te maken met het onderzoek naar energietransitie.

Aanvang rondleiding: 16.00 uur
Aanvang Kenniscafé: 16.30 uur (eventueel 17.30 uur)

Zie ook

Placeholder
Harry van Bommel, Sophie in ’t Veld, Joost Lagendijk, Dirk-Jan van Baar
Nederlands

De Europese eenwording is misschien wel een van de allermooiste projecten uit de geschiedenis van de mensheid.