Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Pieter Boeke Lezing 2017
Nederlands
Tijd
20:00
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- SGG-pashouders / studenten gratis

Depressie: welke therapie werkt het best?

Marcus Huibers

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is depressie op dit moment de aandoening met de grootste ziektelast in de gehele wereld. Reden te meer om onderzoek te doen naar de effectiviteit van bestaande vormen van psychotherapie.
Depressie komt steeds vaker voor, maar het succes van de behandeling staat al 50 jaar vrijwel stil. Bestaande psychologische behandelingen – zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) en interpersoonlijke psychotherapie (IPT) – zijn gemiddeld even effectief; 50 tot 60 procent van de patiënten heeft baat bij de behandeling. De vraag is alleen: wie zijn die mensen die er baat bij hebben? Nu wordt er voor de start van de behandeling willekeurig een keuze gemaakt. “Als we van tevoren weten wie baat heeft bij welke therapie”, stelt onderzoeker en psychotherapeut Marcus Huibers, “dan kunnen we de slagingspercentages aanzienlijk verhogen. Dat zou een enorme stap voorwaarts zijn.” In zijn Boekelezing bespreekt hij de resultaten van een groot behandelonderzoek naar de effecten van cognitieve therapie en interpersoonlijke therapie voor depressie. Hoe kunnen we voorspellen welke therapie voor de individuele patiënt het beste werkt?

Marcus Huibers is hoogleraar Klinische Psychologie en Experimentele Psychotherapie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ook is hij verbonden aan de Universiteit van Pennsylvania en werkt hij als psychotherapeut bij GGZ InGeest in Amsterdam. In de Volkskrant schrijft hij iedere week over eten en recepten in de rubriek de Volkskeuken.

De Pieter Boeke-lezing wordt namens de Pieter Boeke Foundation georganiseerd door Opleidingsinstituut PPO, in samenwerking met Studium Generale Groningen en VIP, de studievereniging voor Psychologie in Groningen. De lezing is vernoemd naar prof. dr. P.E. Boeke, oud-hoogleraar Klinische Psychologie aan de RUG, ter eervolle nagedachtenis. Opleidingsinstituut PPO verzorgt de beroepsopleidingen tot gezondheidszorg (GZ)-psycholoog, psychotherapeut en klinisch psycholoog (meer informatie: www.ppo-opleidingen.nl).

Ook in deze serie

Zie ook

Fred Spoor
Menselijke evolutie en soortendiversiteit
Nederlands

In het verleden deelden wij, de moderne mens, de aarde met populaties van Homo erectus, Homo neanderthalensis, Homo floresiensis en de mysterieuze Denisovans.

André Aleman
De ontwikkeling van onze hersenen na ons vijftigste
Nederlands

We maken ons allemaal wel eens zorgen over ons geheugen en ons verstand. Maar wat gebeurt er eigenlijk in ons hoofd als we ouder worden?