Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Locatie

Academiegebouw & Universiteitsmuseum
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / SGG-pashouders €2,- / studenten gratis

Frederik Ruysch: een doodskunstenaar

Interview, lezingen en rondleidingen
Luuc Kooijmans, Otto Bleker, Frank IJpma en Cisca Griffioen

De anatomische preparaten van 'doodskunstenaar' Frederik Ruysch zijn wereldberoemd. Artsen en historici vertellen over zijn werk. Met rondleiding door de anatomische collectie van het Universiteitsmuseum.
De Amsterdamse arts Frederik Ruysch bouwde een indrukwekkende anatomische collectie op, die in 1717 door Peter de Grote naar Sint-Petersburg werd gehaald. ​Doodskunstenaar’ Ruysch had een sublieme kennis van de inwendige mens en was zijn tijd ver vooruit. Auteurs van het boek Geloof alleen je eigen ogen. Een actuele kijk op de anatomische preparaten van Frederik Ruysch (1638-1731) vertellen hierover. Het programma start in het Academiegebouw met een korte documentaire over de Ruysch-collectie in Sint-Petersburg en een interview met Ruysch-biograaf Luuc Kooijmans. Daarna zijn er drie korte lezingen in het Universiteitsmuseum en rondleidingen door de anatomische collectie van het museum.

19.30-20.00 uur - Academiegebouw, Broerstraat 5

Luuc Kooijmans: De doodskunstenaar. De anatomische lessen van Frederik Ruysch
Korte documentaire over de Ruysch-collectie in St. Petersburg, gevolgd door een gesprek van historicus Arjen Dijkstra met Luuc Kooijmans, schrijver van de biografie De doodskunstenaar. De anatomische lessen van Frederik Ruysch.

20.15-22.00  uur – Universiteitsmuseum, Oude Kijk in het Jatstraat 7A

Let op! Voor onderstaande lezingen is de capaciteit beperkt. U kunt een keuze maken uit een van de drie lezingen. U kunt uw keuze op de avond zelf aangeven.

Korte lezingen:

20.15: Ruysch over geslachtsorganen en zwangerschap – Otto Bleker
Ruysch regelt in Amsterdam goed onderwijs en verplichte examens voor de vroedvrouwen. Hij maakte mooie preparaten van de geslachtsorganen. Ruysch en zijn tijdgenoot De Graaf bestudeerden de vorm en functie van de genitale zwellichamen van de man en ook van de vrouw – hiermee waren zij hun tijd ver vooruit.

20.45: Het ‘herte van een mensche’ – Frank IJpma
Drie eeuwen geleden maakte Frederik Ruysch een reeks anatomische preparaten van het hart en de grote bloedvaten. Op verbluffende wijze toonde hij de fijnste details van de ‘kroonslagaderen’, ‘longe-pyps slag-aders’ en de hartoortjes. Met zijn scherp waarnemingsvermogen en behendige prepareertechnieken leverde hij een essentiële bijdrage aan de anatomische kennis van het hart.

21.15: Ruysch over het bewegingsapparaat in gezondheid en ziekte - Cisca Griffioen
Ruysch maakte veel preparaten van botten, spieren en hele armen en benen. Een deel daarvan bevindt zich in de collectie in Sint Petersburg. Uit de oorspronkelijke beschrijvingen blijkt hoeveel inzicht Ruysch had in de bouw en functie van het bewegingsapparaat waar we nu nog van profiteren.

Rondleidingen in het Universiteitsmuseum

Ieder half uur zijn er rondleidingen door de anatomische collectie van het Universiteitsmuseum en u kunt op eigen gelegenheid de tentoonstelling ‘Gelukkig Gezond! Histories of healthy aging’ bezoeken.

Boekverkoop

Het boek Geloof alleen je eigen ogen. Een actuele kijk op de anatomische preparaten van Frederik Ruysch (1638-1731) is verkrijgbaar in de stand van Uitgeverij Lias.

Zie ook

Introduction/discussion: Jan Kornelis Dijkstra, Assistant Professor of Sociology
English

UK, 1963, 92 min, directed by Peter Brook

Kenniscafé Groningen
Henri Leuvenink, Marion Siebelink en Inge Loohuis
Hoe ver zijn we?
Nederlands

UMCG ontwikkelde een nieuwe bewaartechniek om organen en in een betere conditie te kunnen houden.

J.C Kapteyn Lezing
Ben Feringa
Nederlands

Nobelprijswinnaar Ben Feringa neemt je mee op ontdekkingsreis door de moleculaire wereld en deelt zijn markante ervaringen na ‘The Magic Call from Stockholm’.