Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Locatie

Academie Minerva
Gedempte Zuiderdiep 158
Groningen
Nederland

Tickets
Toegang gratis

Kenniscafé Groningen in de Nacht van Kunst & Wetenschap

Met o.a. Vincent Icke en Kees Hummelen

Het Kenniscafé bespreekt tijdens de Nacht van Kunst & Wetenschap twee thema’s: Wat gebeurde er precies na de oerknal? (met o.a. Vincent Icke) en Hoe kunnen we zonne-energie rendabel maken? (met o.a. Kees Hummelen)

20.15 - 20.45 uur
Vincent Icke en Rien van de Weijgaert
Nieuw licht op de oerknal

Met een telescoop op de Zuidpool hebben Amerikaanse sterrenkundigen dit voorjaar de reflectie van zwaartekrachtgolven waargenomen die een aanwijzing leveren dat het heelal na de oerknal razendsnel is uitgedijd. Deze trillingen zijn de embryo’s van de rijkdom aan structuren en objecten in ons universum. Hebben we nu het ultieme bewijs gevonden voor het ontstaan van ruimte en tijd én de bouwstenen van ons heelal? Wat gebeurde er precies na de oerknal? En waarom zijn de recente waarnemingen op de Zuidpool zo revolutionair?
De Leidse hoogleraar theoretische sterrenkunde Vincent Icke legt op beeldende wijze uit wat we nu weten over de ‘oersprong’ en gaat hierover in gesprek met zijn Groningse collega Rien van de Weijgaert, specialist op het gebied van de vorming van structuur in het heelal. Gespreksleider is Alex van den Berg.
 

22.30 - 23.00 uur
Kees Hummelen en Wout de Groot
Plastic zonnecellen en groen gas

Waar halen we over 20 jaar onze energie vandaan? Zonne- en windenergie hebben de toekomst. Met als een van de paradepaardjes: goedkope plastic zonnecellen die te gebruiken zijn in kleding, op rugzakken en andere gebruiksartikelen. Maar leveren deze nieuwe bronnen wel voldoende rendement op en zijn ze economisch haalbaar? En hoe kunnen we de energie uit grootschalige wind- en zonne-energie efficiënt opslaan? Groningse kennisinstellingen en bedrijven onderzoeken de ‘power to gas-technologie: elektriciteit wordt via elektrolyse omgezet in gas en als waterstof opgeslagen. Heeft dit ‘groene gas’ de toekomst?
In dit Kenniscafé spreekt Alex van den Berg met hoogleraar scheikunde Kees Hummelen, die met zijn team werkt aan goedkope plastic zonnecellen met een hoog rendement, en Wout de Groot, hoofd New Energy van Gasunie.

Zie ook