Overslaan en naar de inhoud gaan
Kenniscafé Groningen
Nederlands
Locatie

Groninger Forum
Hereplein 73
Groningen
Nederland

Tickets
zijn vanaf een half uur voor aanvang verkrijgbaar bij Groninger Forum

Topsport, voeding & doping

Hans de Vries, Olivier de Hon, Hidde Haisma & Gerard Kemkers

Er is veel verwarring over doping in de sport. Welke middelen werken echt prestatie verhogend en welke niet? Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen.

Wielrenners en andere duursporters raakten er in de jaren negentig van overtuigd dat EPO hun prestaties verbetert. Zonder EPO was je kansloos voor de eindzege. De dopingcontroleurs gaven miljoenen uit aan het ontwikkelen van betere tests en controles.
EPO-zondaars kregen schorsingen van jaren opgelegd. De bekendste van allemaal was natuurlijk Lance Armstrong. Hielp EPO hem zeven keer de Tour de France te winnen?

Middelen staan al op de dopinglijst, voordat er goed onderzoek is gedaan naar het prestatiebevorderende effect. Onderzoek doen naar de werking van verboden middelen bij profsporters is nu eenmaal lastig. Over het algemeen heerst vooral de verwarring. Veel onduidelijkheid bestaat er bijvoorbeeld nog over het middel meldonium, dat begin dit jaar op de dopinglijst is gezet. Volgens sommige wetenschappers is de prestatieverhogende werking van meldonium onbewezen. Desalniettemin is tennisster Maria Sjarapova voor twee jaar geschorst.

Kan voeding het verschil maken in topsport? Levert het gebruik van sportvoeding, zoals sportdranken en energierepen, voordeel op? En hoe zit dat met energiepreparaten in gelvorm of poedervorm? Hoe functioneel zijn voedingssupplementen echt en wat zijn de risico’s? En wat zijn vervuilde voedingssupplementen?

Anabolen, EPO, meldonium, wat komt er hierna in de run op betere prestaties, roem en geld? Wat te denken van gendoping? De erfelijke aanleg bepaalt voor een belangrijk deel sportieve prestaties. Is het geen aantrekkelijk idee om in te grijpen in die erfelijke eigenschappen? Wat is gendoping eigenlijk precies? Kan het al toegepast worden? Is het niet heel oneerlijk? En is het op te sporen?

In dit Kenniscafé spreekt Alex van den Berg met Hidde Haisma, hoogleraar farmaceutische genmodulatie aan de Rijksunversiteit Groningen, Olivier de Hon van de Nationale Dopingautoriteit, Hans de Vries, sportarts bij het Sport Medisch Adviescentrum in Groningen en FC Groningen, en oud-topschaatser en topcoach Gerard Kemkers.

Zie ook

Film premiere and discussion with Dirk Bezemer
The Good, the Bad and the Ugly
English

Money is nothing more than debt created by banks. How does a debt crisis work? And how can we prevent crises and get out of our current one?

Jelle van Buuren & Liesbeth van der Heide
Lone wolf terrorism: myth or reality?
English

Is lone wolf terrorism on the rise and if so, how could this be explained?

Placeholder
Nederlands

2009 is het jaar van de sterrenkunde. Vierhonderd jaar geleden deed de Italiaan Galileo Galilei de eerste waarnemingen van het heelal met een telescoop.