Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Nederlands

Eye Spies

Slimme hulpjes voor onze zintuigen
Wim Klok, Bram van der Waaij

Hoe kunnen we onze binnenstad of een bedrijventerrein waar diefstal schering en inslag is optimaal beveiligen? Hoe kunnen we voortekenen van een brand of een dijkdoorbraak tijdig herkennen? Intelligente sensoren en computersystemen bieden hulp. Ze registreren en verwerken bergen informatie die we met onze eigen zintuigen onmogelijk kunnen bijbenen. Wanneer we bewakingscamera’s gebruiken, worden observaties bij langdurig kijken onbetrouwbaar. Bovendien gaan sommige veranderingen in onze omgeving zo langzaam, dat we ze niet nauwkeurig kunnen waarnemen. Voor dergelijke situaties hebben we hulpmiddelen ontworpen: sensoren die gevoelig waarnemen en niet moe worden.
Aan registraties alléén en een stormvloed van gegevens, hebben we niets. In alle gevallen willen we juist bepaalde patronen ontdekken die ons interesseren. Nauwkeurig, tijdig, betrouwbaar en niet te kostbaar. Bij het beveiligingsproject BeWare in Roden, bijvoorbeeld, worden gebouwen en terreinen eerst gescand om risicovolle hoeken in kaart te brengen. Sensoren en computersystemen registreren vervolgens de omgevingsveranderingen. Een zelflerend systeem maakt ons attent op gedragspatronen van personen, voertuigen, geluiden, de concentraties van stoffen, vochtgehaltes of temperaturen die afwijken. Zo kan worden voorspeld of er een inbraak of een brand dreigt.

In Noord-Nederland zijn ruim tachtig bedrijven actief op het gebied van sensortechnologie. En komende jaren willen de noordelijke provincies maximaal profiteren van LOFAR, de grootste radiotelescoop ter wereld, die verfijnde waarnemingen vanuit de ruimte mogelijk maakt.
Hoe gaat sensortechnologie ons dagelijks leven veranderen? Bouwen we geen hooibergen met gegevens, om vervolgens op zoek te gaan naar de naalden? Is de mens de sensor de baas of werkt het juist andersom? En hoe zit het eigenlijk met onze privacy?

Presentator Bart van de Laar spreekt met ir. Wim Klok, oud-directeur van installatiebedrijf GTI en betrokken bij het beveiligingsproject BeWare in Roden, ir. Bram van der Waaij, onderzoeker op het gebied van grootschalige sensornetwerken bij TNO ICT in Groningen en betrokken bij de opleiding sensortechnologie van de Hanzehogeschool.
Het publiek krijgt ruim de gelegenheid om (lastige) vragen te stellen en zal weer worden verrast door de proef van de maand.

In het maandelijkse Kenniscafé Groningen vertellen lokale onderzoekers over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek. De site Kennisdebat van de RUG biedt meer achtergrondinformatie en de mogelijkheid om mee te discussiëren over de thema’s.

 

Ook in deze serie

Jetse Goris, Ellen Nollen, Wim van der Molen en Simon Verhulst
UITVERKOCHT!
Nederlands
Hoe werkt het nu eigenlijk, dat ouder worden? Is het proces inderdaad te remmen, of zelfs te stoppen?

Zie ook

Placeholder
Drs. Wilbert Schreurs
Over commercials als spiegel van onze leefwereld
Nederlands

Aan reclame valt niet te ontkomen. Elke dag zien we tientallen billboards en krijgen we talloze commercials en advertenties op ons afgevuurd.

Antony Hermus
Nederlands

Door pers en collega’s wordt Antony Hermus, vaste gastdirigent van het Noord Nederlands Orkest, gezien als “één van de meest veelbelovende Nederlandse dirigeertalenten van de af