Overslaan en naar de inhoud gaan

Hayek

Lex Hoogduin

Friedrich Hayek is een van de vaandeldragers van het liberalisme en een van de verdedigers van de vrijemarkteconomie.

Het gedachtengoed van Friedrich Hayek (1899-1992) staat haaks op dat van Keynes. Bepleit Keynes meer overheidsingrijpen, Hayek staat pal voor de vrije markt. Friedrich (von) Hayek is een van de belangrijkste economen, filosofen en rechtswetenschappers van de vorige eeuw. Hij is een van de vaandeldragers van het liberalisme en verdedigers van de vrijemarkteconomie. Juist in de huidige tijd van financiële crisis en kritiek op en onvrede met het kapitalisme zijn de ideeën van Hayek van groot belang. Zij kunnen ons helpen belangrijke fouten te voorkomen bij onze goede bedoelingen om een betere samenleving tot stand te brengen.

In aansluiting op de lezing gaan Lex Hoogduin en 'Keynes-spreker' Harry Garretsen met elkaar in gesprek over de actualiteit van Keynes en Hayek.

Lex Hoogduin is hoogleraar monetaire economie aan de Universiteit van Amsterdam en de Duisenberg School of Finance en doet hij nationaal en internationaal advieswerk voor de financiële sector. Hij werkte de afgelopen decennia verschillende perioden bij de Nederlandsche Bank. Het laatst tot juli vorig jaar als directielid verantwoordelijk voor monetair beleid en economische onderzoek, financiële stabiliteit, financiële markten, betalingsverkeer en statistiek en informatie. Eerder werkte hij bij de Europese Centrale Bank als adviseur van de eerste president daarvan (Wim Duisenberg) en was hij hoofdeconoom van Robeco en hoofd van IRIS, het gezamenlijke onderzoeksbureau van Robeco en Rabobank.

Interessante links
YouTube Rap Battle Keynes-Hayek
The New York Times Keynes en Hayek: The Tale of the Dueling Economists
Wikipedia Friedrich Hayek
Liberales Leven en werk van Friedrich Hayek
Telders Stichting Friedrich Hayek

 

Ook in deze serie

Zie ook

Kenniscafé Groningen
Roel de Jong, Jeroen Rijnhart en George de Kam
Nederlands

De gaswinning in Groningen zorgt voor aardbevingen met als gevolg forse schade aan woningen en gebouwen. Hoe is dit in de toekomst te voorkomen of op z’n minst te beperken?