Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

Hebberige bankiers & slordige klanten

Boudewijn de Bruin, Michael Koetter, Age Offringa

Bankiers, toezichthouders en klanten begrijpen financiële producten niet meer. Wie is verantwoordelijk?

De financiële crisis bracht banken en hun klanten wereldwijd in de problemen. Onverantwoorde hypotheken en complexe financiële producten eisten hun tol. Risicoanalyses, gebouwd op wiskundige modellen, bleken op drijfzand te berusten. Het resultaat: banken die dreigden om te vallen of omvielen en vele gedupeerde klanten. De beschuldigende vinger wees al snel richting de perverse bonuscultuur en de onverantwoorde risico’s van hebberige bankiers. Dat is iets te gemakkelijk, vindt Boudewijn de Bruin, de eerste hoogleraar financiële ethiek in Nederland. Het probleem in de financiële wereld is niet zozeer dat bankiers bewust immoreel handelen, maar dat ze hun eigen producten soms niet meer begrijpen en daardoor onverantwoorde beslissingen nemen. Dat gebrek aan kennis zit niet alleen bij de bankiers zelf, maar ook bij de raden van bestuur, nationale toezichthouders als de AFM, internationale bureaus die de kredietwaardigheid van landen berekenen én bij slordige klanten, die producten kopen die ze totaal niet begrijpen.
Hoe maken we de banken weer gezond en betrouwbaar voor de klant? Hoe kunnen we voorkomen dat onverantwoorde financiële producten worden uitgezet en gekocht? Wat is het nut van een beroepseed voor bankiers? En hoe zit het met de eigen verantwoordelijkheid van de klant?

Alex van den Berg spreekt over verantwoord en onverantwoord bankieren met wiskundige en filosoof Boudewijn de Bruin, hoogleraar financiële ethiek, Michael Koetter, adjunct hoogleraar internationale financiële en monetaire economie, en Age Offringa, oud-directeur van Friesland Bank.

In het maandelijkse Kenniscafé Groningen vertellen lokale onderzoekers over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek. Het Kenniscafé wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen in samenwerking met Science LinX, de UK en het Groninger Forum, met financiële steun van City of Talent, Dorhout Advocaten. en Noordhoff Uitgevers.

Interessante links
Intermediair Hebben banken een geweten?
Trouw Er was behoefte aan een leerstoel financiële ethiek
Rijksuniversiteit Groningen Boudewijn de Bruin
YouTube: Boudewijn de Bruin over Emotie
Friesch Dagblad Age Offringa
Michael Koetter Europees noodfonds mag slecht gedrag banken niet belonen

 

Ook in deze serie

Zie ook

Film premiere and discussion with Dirk Bezemer
The Good, the Bad and the Ugly
English

Money is nothing more than debt created by banks. How does a debt crisis work? And how can we prevent crises and get out of our current one?

Henkjan Honing, Carel ten Cate, Yuri Honing
Nederlands

Een duif kan componisten van elkaar onderscheiden, geelkuifkaketoe Snowball danst op de maat en een spreeuw kan toonladders herkennen.