Skip to main content
Theme
In series
Nederlands

Ik zou je wel op kunnen eten

Marjoleine de Vos

Over de manier waarop we betekenis geven aan eten, maar ook over hoe we in eetmataforen denken en praten om duidelijk te maken wat belangrijk voor ons is.

Denk al aan zoiets eenvoudigs als de mythische betekenis van wijn in Frankrijk, worst in Duitsland of kaas in Nederland. Mensen drukken zichzelf voor een belangijk deel uit in wat ze eten en ook in wat ze niet-eten.
De lezing gaat over religieuze voedselvoorschriften (goden verbieden sommige spijzen of juist niet), mythen over welk voedsel voor goden en welk voor mensen is, en de betekenis van feestmalen. Eten is iets dat we moeten doen om in leven te blijven, en juist daarom, is het omgeven met
mythische betekenissen en verhalen.

 

 

Also in this series

See also

Placeholder
Over gevoel voor humor
Nederlands

Humor is niet weg te denken uit ons dagelijks leven.

Hans Harbers in gesprek met Elmer Sterken, Folkert Kuipers en Ritsert Jansen
Een speurtocht naar ethische grenzen in de wetenschap
Nederlands

Fraude, plagiaat of bedrog begint vaak met een onschuldige aanleiding. Wat de een nog acceptabel vindt, gaat voor de ander al te ver. Waar ligt je grens?

o.a. Stine Jensen, Marli Huijer en Paul van Tongeren
Nederlands

Op vrijdagavond 22 april is het Groninger Forum alweer voor de vijfde keer het toneel van de Groningse Nacht van de Filosofie.