Skip to main content
In series
Nederlands
Time
20:00

Zachte wetenschap, harde kennis: Grootse alfaontdekkingen

Rens Bod

Alfawetenschappelijke kennis heeft de wereld ingrijpend veranderd. Hoe is het beeld ontstaan dat alfa’s weinig maatschappelijk nut hebben?
Zijn alfawetenschappen een luxe tijdverdrijf? Nee, zeker niet. Alfawetenschappelijke kennis heeft de wereld ingrijpend veranderd. Internetrevolutie en informatietechnologie waren er bijvoorbeeld niet geweest zonder de ontdekking van de formele grammatica. Hoe is het beeld ontstaan dat alfa’s weinig maatschappelijk nut hebben, en dat vooral bèta’s de wereld veranderen? Komt het wellicht omdat veel alfaontdekkingen op het conto van de bètawetenschap staan geschreven? Tijd voor een herwaardering van deze ‘vergeten’ wetenschappen.

Rens Bod is hoogleraar cognitiewetenschappen aan de Universiteit van St Andrews (Groot-Brittannië) en leidt een bekroonde VICI-onderzoeksgroep aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn onderzoek maakt hij gebruik van alfawetenschappelijke kennis voor het modelleren van menselijke cognitie. Hij is auteur van het veelgeprezen boek De Vergeten Wetenschappen.

Interessante links:
Weblog: De vergeten wetenschappen
UvA: Boek Vergeten wetenschappen Rens Bod

Also in this series

See also

Carol Graham
Webinar
English

We live in increasingly polarized and unequal societies, not only when it comes to incomes and opportunities but also in terms of how people feel about their lives.

Bernice Notenboom
Nederlands
Bernice Notenboom tried – as first woman ever – to ski from the North Pole back to Canada, but this Arctic March ended in an evacuation after 600 km of struggle.
Lubbert Dijkhuizen, Marc van der Maarel, Marion Priebe en Wilfred Dolfsma
Nederlands

Ongezonde koolhydraten veroorzaken welvaartsziektes als overgewicht, ouderdomsdiabetes en hart- en vaatziekten.