Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Aardbevingen

Rob Govers

Bijna ieder jaar eisen aardbevingen slachtoffers en veroorzaken ze enorme schade. Recentelijk nog in Haïti en Chili. De aardbeving in Chili had een kracht van 8,8 op de schaal van Richter, dat is 700 tot 800 keer krachtiger dan de aardbeving in Haïti. Daarnaast veroorzaakte de Chileense aardbeving een tsunami, met een verwachte hoogte van 3 meter, hoog genoeg voor de autoriteiten om te besluiten iedereen die bij de kust van Hawaï woont te evacueren. Gelukkig zijn dit geen dagelijkse taferelen. Wel komen aardbevingen dagelijks voor over de hele wereld, gemiddeld 8.000 per dag, omgerekend is dat er één per elke 11 seconde. Hoe ontstaat een aardbeving en wat veroorzaakt de tsunami die er soms op volgt? Ondanks voorspellingen van aardbevingen en tsunami’s moeten we nog vaak toezien hoe deze natuurrampen vernietigend toeslaan. Hoe nauwkeurig zijn aardbevingen te voorspellen en wat zijn de maatregelen die we kunnen treffen tegen dit natuurgeweld?

Rob Govers studeerde geofysica aan de Universiteit Utrecht. Gedurende twee jaar werkte hij als postdoctoraal onderzoeker aan Penn State University. Sinds 1995 werkt Govers aan de Universiteit Utrecht als docent en onderzoeker op het gebied
van de platentektoniek.

Ook in deze serie

Zie ook

Steven van Heuven, Tjisse van der Heide, Margo van den Brink
Nederlands

Nederland en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een groot deel van ons land ligt onder de zeespiegel en we zijn wereldberoemd door onze deltawerken en dijken.

Placeholder
Jeroen Reneerkens en Koos Dijksterhuis
Een Groenlander in Afrika
Nederlands

Als je op het strand wandelt, dribbelen ze voor je uit, tot ze ineens terugsnorren. Drieteenstrandlopers zijn gezelligheidsdieren.

Simon Friederich en Ton Schoot Uiterkamp
Nederlands

Dankzij Zondag met Lubach en plannen van VVD-voorman Klaas Dijkhoff is de discussie over kernenergie weer geopend. De argumenten vliegen over en weer.