Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Aardbevingen

Rob Govers

Bijna ieder jaar eisen aardbevingen slachtoffers en veroorzaken ze enorme schade. Recentelijk nog in Haïti en Chili. De aardbeving in Chili had een kracht van 8,8 op de schaal van Richter, dat is 700 tot 800 keer krachtiger dan de aardbeving in Haïti. Daarnaast veroorzaakte de Chileense aardbeving een tsunami, met een verwachte hoogte van 3 meter, hoog genoeg voor de autoriteiten om te besluiten iedereen die bij de kust van Hawaï woont te evacueren. Gelukkig zijn dit geen dagelijkse taferelen. Wel komen aardbevingen dagelijks voor over de hele wereld, gemiddeld 8.000 per dag, omgerekend is dat er één per elke 11 seconde. Hoe ontstaat een aardbeving en wat veroorzaakt de tsunami die er soms op volgt? Ondanks voorspellingen van aardbevingen en tsunami’s moeten we nog vaak toezien hoe deze natuurrampen vernietigend toeslaan. Hoe nauwkeurig zijn aardbevingen te voorspellen en wat zijn de maatregelen die we kunnen treffen tegen dit natuurgeweld?

Rob Govers studeerde geofysica aan de Universiteit Utrecht. Gedurende twee jaar werkte hij als postdoctoraal onderzoeker aan Penn State University. Sinds 1995 werkt Govers aan de Universiteit Utrecht als docent en onderzoeker op het gebied
van de platentektoniek.

Ook in deze serie

Zie ook

Dick Swaab en Barend van Heusden
Nederlands

Hoe werkt ons brein? Wat leert Dick Swaab's nieuwe boek Ons creatieve brein ons over creativiteit en over kunst?

Blaauw Lecture 2014
Alex Szalay
English
Mapping the universe is like a “Cosmic Genome Project”, the survey that mapped the structure of the nearby Universe took over 16 years.