Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Thema
Nederlands

Alledaagse Wiskunde

In Kunst en Design
Jaap Top, Rinus Roelofs, Roland Nikolic

Wiskunde is overal om ons heen, van architectuur tot screensaver, en van broccoli tot sneeuwvlok. Wiskunde lijkt vooral het terrein van ijzeren regels, harde logica: 1 + 1 = 2 en niets anders.

Maar het is minder dwingend dan je zou zeggen. Wiskunde beschrijft onze realiteit, maar gaat ook een stap verder: het creëren van nieuwe vergezichten die verder reiken dan de voor ons bekende werkelijkheid. Net als kunst kan wiskunde nieuwe perspectieven laten zien; beide bieden een manier om de werkelijkheid te interpreteren en te beschrijven. Zo kan wiskunde gebruikt worden om de structuur achter een kunstwerk te ontrafelen, zoals bij Escher of het Droste effect. Maar wiskunde kan ook kunst inspireren met meetkundige vormen, ritme en symmetrie. Schijnbaar onmogelijke vormen kunnen tastbaar worden gemaakt in kunst, terwijl wiskunde de complex lijkende werkelijkheid kan terugbrengen tot een eenvoudige formule. Wat zijn de mogelijke toepassingen van deze wezenlijke wisselwerking tussen kunst en wiskunde? En wat gebeurt er als je hiernaar op zoek gaat in het FabLab, een hightech werkplaats waar je ‘bijna alles’ zelf kunt maken met behulp van 3D printtechniek en lasersnijders?  

Bart van de Laar gaat in gesprek met wiskundige Jaap Top, kunstenaar Rinus Roelofs en FabLab expert Roland Nikolic. Adjunct-hoogleraar Jaap Top doet onderzoek op het gebied van de getaltheorie en de meetkunde, met toepassingen op veiligheid, coderingstheorie, en Computer Aided Geometric Design. Rinus Roelofs is kunstenaar en wetenschapper, hij studeerde toegepaste wiskunde en specialiseerde zich in de kunst van het beeldhouwen aan de kunstacademie van Enschede, en Roland Nikolic werkt voor het FabLab Groningen aan 'papercraft' techniek.

In het maandelijkse Kenniscafé Groningen vertellen lokale onderzoekers over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek. De site Kennisdebat van de RUG biedt meer achtergrondinformatie en de mogelijkheid om mee te discussiëren over de thema’s. 

Ook in deze serie

Floris Boogaard, Lise Jans en Martijn Schuit
Nederlands

Klimaatverandering maakt de stad een kwetsbaar gebied; bij hevige regenbuien kan het water soms moeilijk weg en met toenemende warmte vormen steden een soort hitte-eilanden van

Zie ook

Leo Blokhuis, Douwe Draaisma, Huub Wijfjes, Elmer Sterken, Rooie Rinus & Pé Daalemmer, The Outtakes en dj Jeroen van der Mark
Nederlands

Met een klinkend programma rondom de Top 2000 sluit Studium Generale het lustrumjaar 2011 feestelijk af.