Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

Als hokje M/V niet past

Baudewijntje Kreukels en Mark Hommes

Wat is transgender precies? Wat is er bekend over de oorzaken? En met welke vooroordelen hebben transgenders te maken? Deze avond biedt inzicht in het transgenderonderzoek, maar ook persoonlijke verhalen van mensen die zelf over de grens man-vrouw zijn gegaan.

Transgender mensen voelen zich niet, of niet helemaal, thuis in de geslachtsrol die past bij hun uiterlijke geslachtskenmerken. Transgenders komen de afgelopen jaren steeds meer in het nieuws en in de media. Ook wetenschappelijk onderzoek, zoals hersenonderzoek, richt zich in toenemende mate op de diverse transgendervarianten en hun problematiek. Maar ondanks de groeiende maatschappelijke acceptatie en aandacht bestaan er nog altijd veel vooroordelen en misverstanden. Zo worden transgenders nog vaak gezien als aanstellers of excentriekelingen, of mensen die zich maar wat inbeelden. En voor het gemak worden in de volksmond alle varianten op één hoop gegooid, onder het label ‘travestiet’. Maar wat is transgender dan wél? Wat is binnen de wetenschap bekend over de oorzaken en uitingsvormen? Welke sociale en maatschappelijke weerstanden ervaren transgenders? Waarom willen transgenders uiting geven aan hun geaardheid? En wat voor effect heeft dat op hun omgeving? In het kader van de Regenboogweek organiseert Studium Generale i.s.m. LGBT een avond over de nieuwste inzichten in het transgenderonderzoek, met onderzoekers en persoonlijke verhalen van mensen die zelf over de man-vrouwgrens  zijn gegaan.

Baudewijntje P.C. Kreukels, neuropsycholoog en als onderzoeker verbonden aan de afdeling medische psychologie en het Kennis en Zorgcentrum voor Genderdysforie van het VUmc. Zij doet onderzoek naar de effecten van geslachtshormonen op de hersenen bij transgenders.
Mark Hommes, universitair docent psychologie aan de Open Universiteit Nederland, doet onderzoek naar (zelf)stigma bij transgenders.

Met persoonlijke verhalen van:
Mik van Es, Universitair docent psychologie RUG; Hanna Plantenga, gepensioneerd huisarts; Willemijn Ahlers, beleidsondersteuner Politie Eenheid Noord Nederland en Jeanine Trip, trainer/projectontwikkelaar

In samenwerking met Stichting LGBT Groningen, Transgendergroep Groningen Open Universiteit

links:
- transgendergroepgroningen.nl  
- igender.nl
- continuum.nl
- mikstravestienotities.blogspot.nl

buttonPptPpt-presentatie Baudewijntje Kreukels

Zie ook

Kenniscafé Groningen
Esther Hartman, Manon Hilbrands, Aafke van Mourik Broekman
Nederlands

Leerlingen die drie maal per week al bewegend taal- en rekenles krijgen, kunnen beter rekenen en spellen.

Rien Herber, Linda Steg en Machiel Mulder
Nederlands

Wat is er wetenschappelijk bekend over schaliegas en de gevolgen van ‘fracking’? Hoe zit het eigenlijk met de kosten-baten-analyse van schaliegaswinning?

Clash XXL festival
Tinkebell, Nick Verstand, Johan Kolsteeg, Iris Sommer e.v.a.
Nederlands

Wat gebeurt er in je hoofd als je naar kunst kijkt? Wie bepaalt eigenlijk nog wat kunst is?